Wykonanie
Rodzaj krokietow. Z surowka i sosem wystarcza za caly obiad. Ja podalam z salatka pieczarkowa na cieplo z ostatniego wpisu. Polecam!

Dla 4 osob:700 g gotowanych ziemniakow utluczonych lub przepuszczonych przez praske250 g pokrojonego na drobno
bekonu150 g tartej bulki100 g
masla100 g startego drobno
parmezanu2
jajka6 lyzek
maki tortowej
olej do smazeniasol,
pieprzNa patelni rozgrzac lyzke
oleju. Usmazyc
bekon, az bedzie zlocistobrazowy i chrupiacy, przelozyc na papier kuchenny, aby pozybyc sie nadmiaru tluszczu. Na patelni roztopic
maslo, dodac 3 lyzki
maki tortowej i usmazyc mieszajac na zlocisto. Dolozyc
ziemniaki i wymieszac. Zdjac z palnika, wsypac
parmezan i
bekon. Ponownie wymieszac i doprawic do smaku
pieprzem i
sola. Odstawic, aby masa wystygla. Z masy formowac kulki wielkosci malych pomidorkow. Kazda kulke obtoczyc w pozostalej mace, nastepnie zanurzyc w roztrzepnaych jajkach, a na koniec obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na zlotobrozowo na rozgrzanym
oleju ok. 5-6 minut.Przepis z: "Dobre Rady" nr 2/2013