ßßß Cookit - przepis na Smazone kulki ziemniaczane z parmezanem

Smazone kulki ziemniaczane z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Rodzaj krokietow. Z surowka i sosem wystarcza za caly obiad. Ja podalam z salatka pieczarkowa na cieplo z ostatniego wpisu. Polecam!
Dla 4 osob:
700 g gotowanych ziemniakow utluczonych lub przepuszczonych przez praske
250 g pokrojonego na drobno bekonu
150 g tartej bulki
100 g masla
100 g startego drobno parmezanu
2 jajka
6 lyzek maki tortowej
olej do smazenia
sol, pieprz
Na patelni rozgrzac lyzke oleju. Usmazyc bekon, az bedzie zlocistobrazowy i chrupiacy, przelozyc na papier kuchenny, aby pozybyc sie nadmiaru tluszczu. Na patelni roztopic maslo, dodac 3 lyzki maki tortowej i usmazyc mieszajac na zlocisto. Dolozyc ziemniaki i wymieszac. Zdjac z palnika, wsypac parmezan i bekon. Ponownie wymieszac i doprawic do smaku pieprzem i sola. Odstawic, aby masa wystygla. Z masy formowac kulki wielkosci malych pomidorkow. Kazda kulke obtoczyc w pozostalej mace, nastepnie zanurzyc w roztrzepnaych jajkach, a na koniec obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na zlotobrozowo na rozgrzanym oleju ok. 5-6 minut.
Przepis z: "Dobre Rady" nr 2/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/04/Samzone-kulki-ziemniaczane-z-parmezanem.html