Wykonanie
Genialnie prosta wizja obiadu włoskich górników.CARBONARASkładniki:(porcja dla 2 osób)100 g spaghetti,200 g
wędzonego boczku w plasterkach,
olej z pestek
winogron,3
jajka,
parmezan lub pecorino,świeżo mielony
pieprz.

Wykonanie:Na rozgrzanym
oleju smażymy pokrojony w paseczki
boczek. W misce roztrzepujemy
jajka, dodajemy
pieprz i starty na tarce
ser.
Makaron gotujemy al dente. Następnie odcedzamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy z
boczkiem, a następnie zalewamy wczesnej przygotowaną mieszanką świeżych jaj,
sera i
pieprzu. Musimy uważać, by
jajka się nie ścięły, a jedynie zamieniły w delikatny sos.Istnieje również angielska innowacja sympatyków tego przepisu, którzy do masy jajecznej dolewają
śmietanę potęgując kremowość sosu. Ja jednak nie jestem fanką
śmietany i staram się nie używać jej za często w kuchni.