ßßß Cookit - przepis na Zielona brukselka pod biala orzechowa pierzynka

Zielona brukselka pod biala orzechowa pierzynka

nazwa

Wykonanie

No tak, mialo byc nieco bardziej zielono, ale snieg w postaci orzechowo- smietanowej pierzynki tak latwo sie nie poddaje ;)
Dla 4 osob:
1,2 kg brukselki
sol, pieprz
100 g gotowanego boczku
50 g migdalow bez skorki (biale)
50 g orzechow wloskich
1 lyzeczeczka swiezego posiekanego imbiru
2 lyzki startego na tarce sera gouda
200 g kwasnej smietany
1 lyzka soku z cytryny
Brukselki oczscic, naciac glaby na krzyz, gotowac we wrzacej wodzie ok 8 minut, odcedzic. Boczek pokroic w paski. Migdaly, orzechy imbir i ser wymieszac ze smietana, doprawic do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i sola. Brukselke przelozyc do naczynia do zapiekania lub 4 mniejszych (albo, jak u mnie 2 ;) ). Posypac boczkiem. Polac smietanowym sosem. Zapiekac w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 220°C ( z termoobiegiem- 200°C) ok. 10 minut.
Przepis z: "Bild der Frau. Gut kochen und backen" nr 5/2014
Przepis dodaje do akcji:
Obiecuje w nastepnym przepisie wiecej zieleni ;)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/03/Zielona-brukselka-pod-biala-orzechowa-pierzynka.html