Wykonanie
No tak, mialo byc nieco bardziej zielono, ale snieg w postaci
orzechowo- smietanowej pierzynki tak latwo sie nie poddaje ;)

Dla 4 osob:1,2 kg
brukselkisol,
pieprz100 g gotowanego
boczku50 g migdalow bez skorki (biale)50 g orzechow wloskich1 lyzeczeczka swiezego posiekanego
imbiru2 lyzki startego na tarce
sera gouda200 g kwasnej
smietany1 lyzka
soku z cytrynyBrukselki oczscic, naciac glaby na krzyz, gotowac we wrzacej wodzie ok 8 minut, odcedzic.
Boczek pokroic w paski.
Migdaly,
orzechy imbir i
ser wymieszac ze
smietana, doprawic do smaku
pieprzem,
sokiem z cytryny i
sola.
Brukselke przelozyc do naczynia do zapiekania lub 4 mniejszych (albo, jak u mnie 2 ;) ). Posypac
boczkiem. Polac
smietanowym sosem. Zapiekac w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 220°C ( z termoobiegiem- 200°C) ok. 10 minut.Przepis z: "Bild der Frau. Gut kochen und backen" nr 5/2014Przepis dodaje do akcji:Obiecuje w nastepnym przepisie wiecej zieleni ;)