ßßß
Dla 4 osob:1,2 kg brukselkisol, pieprz100 g gotowanego boczku50 g migdalow bez skorki (biale)50 g orzechow wloskich1 lyzeczeczka swiezego posiekanego imbiru2 lyzki startego na tarce sera gouda200 g kwasnej smietany1 lyzka soku z cytrynyBrukselki oczscic, naciac glaby na krzyz, gotowac we wrzacej wodzie ok 8 minut, odcedzic. Boczek pokroic w paski. Migdaly, orzechy imbir i ser wymieszac ze smietana, doprawic do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i sola. Brukselke przelozyc do naczynia do zapiekania lub 4 mniejszych (albo, jak u mnie 2 ;) ). Posypac boczkiem. Polac smietanowym sosem. Zapiekac w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 220°C ( z termoobiegiem- 200°C) ok. 10 minut.Przepis z: "Bild der Frau. Gut kochen und backen" nr 5/2014Przepis dodaje do akcji:Obiecuje w nastepnym przepisie wiecej zieleni ;)