Wykonanie
Kolejny
brukselkowy przepis. Tym razem na zupę. Zawdzięczam go mamie, która zaprowadziwszy w rodzinnym domu dietę zaczęła poszukiwania zdrowych i urozmaiconych dań. Wyszło pysznie, w
sumie sezonowi i ekonomicznie -
brukselka kosztuje 5 zł za kilogram. W razie wątpliwości,
boczek to mój autorski wkład, w oryginalnym przepisie nie był przewidziany :)Składniki na obiad dla 2 osób:500 g
brukselki500 ml rosołu (nie ma znaczenia jaki, może być nawet
woda)
gałka muszkatołowaszczypta
ostrej paprykiłyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprzopcjonalnie 100 g
boczkuBrukselkę obrać - odciąć nóżki i zdjąć zewnętrzne liście, przekroić na połówki i opłukać, a następnie ugotować do miękkości w rosole. W tym czasie
boczek pokroić w słupki i usmażyć na skwarki. Cześć połówek
brukselki odłożyć, resztę ostudzić zmiksować z rosołem na gładki krem i doprawić. Dołożyć pozostawione połówki i podgrzać. Podawać posypane skwarkami lub z drobnymi grzankami.