ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapusta i grzybami

Pierogi z kapusta i grzybami

nazwa

Wykonanie

« Tarta cytrynowa
Saltka sledziowa z czerwonymi ... »
Kapusta jest teraz bardzo zdrowa :)
Na ok. 40 sztuk
2 szklanki maki
1 szklanka cieplej wody
2 lyzki oleju
1 zoltko
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 lyzka masla
10 suszonych grzybow (duzych)
sol, pieprz
Na stolnice przesiac make, zrobic dolek do ktorego wbic zoltko i wlac wode, szczypte soli oraz olej. Zagniesc ciasto. Wczesniej namoczone grzyby ugotowac i dokladnie odcisnac. Wywar mozna wykorzystac do zupy grzybowej. Kapuste wymoczyc, zagotowac i odcisnac. Do kapusty dodac posiekana zeszklona na masle cebule. Wszystkie skladniki farszu wymieszac i drobno posiekac. Z ciasta formowac male kulki, ktore rozwalkowywac na placki i napelnic nadzieniem. Zaklejac i lepic pierogi. Gotowac w osolonym wrzatku, wyjmowac lyzka cedzakowa. Smakuja z podsmazana cebula ;)
Przepis na podstawie przepisu z: "Kobieta i zycie" nr 12/2014
czwartek, 22 stycznia 2015, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/01/Pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html