ßßß
A tu nr 2:
No i? Prawidlowa odpowiedz to: Nr- 1 konfitura z dyni i imbiru, nr 2- konfitura z pomaranczy! :) Gratuluje wszystki, ktorzy odgadli :) A w nagrode przepisy na obie pysznosci:Konfitura z dyni:500 g pure z dyni500 g cukru20 startego na atrce korzenia swiezego imbiru1 opakowanie cukru waniliowego3 lyzki soku pomaranczowegoskorka otarta z polowy pomaranczyWszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na 24 godziny. Nastepnie ogrzewac na niewielkim ogniu meiszajac az cukier sie rozpusci, gotowac do zgestnienia mieszajac przez 15-20 minut. przelozyc do wyparzonych sloikow i zakrecic. Odstawic w chlodne miejsce.Konfitura smakuje po 4 tygodniach.Przepis z pisma: "E ndlich Kürbiszeit" nr 1/2014Konfitura z pomaranczy:1,5 kg pomaranczy300 g cukrupol lyzeczki przyprawy korzennej do ciasteczek Spekulatius (Mozna wziac przyprawe do innych korzennych ciasteczek)Zetrzec skorke z 2 pomaranczy, zrobic to od razu nad garnkiem, w ktorym bedziemy przyzadzac konfiture. Z pozostalych pomaranczy okroic skorke i odlozyc (mozna zrobic np. suszone skorke pomaranczowa, albo kandyzowana). Z pomaranczy powykrawac nozem miazsz opdrzucjac biale blonki. Robic to bezposrednio nad garnkiem, aby garnek schwytal sok, czastki pomaranczy wlozyc do garnka, ewentulanie rozdrobnic. Dodac cukier, zagotowac. Nastepnie pomarancze odcedzic, a sok gotowac, az zredukuje sie do polowy objetosci. Wlozyc ponownie pomarancze i przyprawe do ciasteczek, gotowac, az owoce stana sie szkliste. Zrobic probe na spodeczku, czy konfitura gestnieje. Przelozyc do wyparzonych sloikow, zakrcic, przekrecic "do gory nogami" , wtedy sloiki sie zamkna.Przepis na podstawie przepisu z bloga Kulinarne przygody Gatity .