Wykonanie
Chodzi o kolor
pomaranczowy. Mala zagadka dla was: ktora
konfitura jest rzeczywiscie z
pomaranczy, a ktora ja tylko udaje i ma tylko
pomaranczowy kolor? Gotowi? Zatem nr 1:

A tu nr 2:

No i? Prawidlowa odpowiedz to: Nr- 1
konfitura z dyni i
imbiru, nr 2-
konfitura z
pomaranczy! :) Gratuluje wszystki, ktorzy odgadli :) A w nagrode przepisy na obie pysznosci:
Konfitura z dyni:500 g
pure z dyni500 g
cukru20 startego na atrce korzenia swiezego
imbiru1 opakowanie
cukru waniliowego3 lyzki
soku pomaranczowegoskorka otarta z
polowy pomaranczyWszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na 24 godziny. Nastepnie ogrzewac na niewielkim ogniu meiszajac az
cukier sie rozpusci, gotowac do zgestnienia mieszajac przez 15-20 minut. przelozyc do wyparzonych sloikow i zakrecic. Odstawic w chlodne miejsce.
Konfitura smakuje po 4 tygodniach.Przepis z pisma: "E ndlich Kürbiszeit" nr 1/2014
Konfitura z
pomaranczy:1,5 kg
pomaranczy300 g
cukrupol lyzeczki
przyprawy korzennej do
ciasteczek Spekulatius (Mozna wziac
przyprawe do innych korzennych
ciasteczek)Zetrzec skorke z 2
pomaranczy, zrobic to od razu nad garnkiem, w ktorym bedziemy przyzadzac
konfiture. Z pozostalych
pomaranczy okroic skorke i odlozyc (mozna zrobic np. suszone
skorke pomaranczowa, albo kandyzowana). Z
pomaranczy powykrawac nozem miazsz opdrzucjac biale
blonki. Robic to bezposrednio nad garnkiem, aby garnek schwytal sok,
czastki pomaranczy wlozyc do garnka, ewentulanie rozdrobnic. Dodac
cukier, zagotowac. Nastepnie
pomarancze odcedzic, a sok gotowac, az zredukuje sie do
polowy objetosci. Wlozyc ponownie
pomarancze i
przyprawe do
ciasteczek, gotowac, az
owoce stana sie szkliste. Zrobic probe na spodeczku, czy
konfitura gestnieje. Przelozyc do wyparzonych sloikow, zakrcic, przekrecic "do
gory nogami" , wtedy sloiki sie zamkna.Przepis na podstawie przepisu z bloga Kulinarne przygody Gatity .