ßßß Cookit - przepis na Dwie pomaranczowe konfitury

Dwie pomaranczowe konfitury

nazwa

Wykonanie

Chodzi o kolor pomaranczowy. Mala zagadka dla was: ktora konfitura jest rzeczywiscie z pomaranczy, a ktora ja tylko udaje i ma tylko pomaranczowy kolor? Gotowi? Zatem nr 1:
A tu nr 2:
No i? Prawidlowa odpowiedz to: Nr- 1 konfitura z dyni i imbiru, nr 2- konfitura z pomaranczy! :) Gratuluje wszystki, ktorzy odgadli :) A w nagrode przepisy na obie pysznosci:
Konfitura z dyni:
500 g pure z dyni
500 g cukru
20 startego na atrce korzenia swiezego imbiru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 lyzki soku pomaranczowego
skorka otarta z polowy pomaranczy
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na 24 godziny. Nastepnie ogrzewac na niewielkim ogniu meiszajac az cukier sie rozpusci, gotowac do zgestnienia mieszajac przez 15-20 minut. przelozyc do wyparzonych sloikow i zakrecic. Odstawic w chlodne miejsce.Konfitura smakuje po 4 tygodniach.
Przepis z pisma: "E ndlich Kürbiszeit" nr 1/2014
Konfitura z pomaranczy:
1,5 kg pomaranczy
300 g cukru
pol lyzeczki przyprawy korzennej do ciasteczek Spekulatius (Mozna wziac przyprawe do innych korzennych ciasteczek)
Zetrzec skorke z 2 pomaranczy, zrobic to od razu nad garnkiem, w ktorym bedziemy przyzadzac konfiture. Z pozostalych pomaranczy okroic skorke i odlozyc (mozna zrobic np. suszone skorke pomaranczowa, albo kandyzowana). Z pomaranczy powykrawac nozem miazsz opdrzucjac biale blonki. Robic to bezposrednio nad garnkiem, aby garnek schwytal sok, czastki pomaranczy wlozyc do garnka, ewentulanie rozdrobnic. Dodac cukier, zagotowac. Nastepnie pomarancze odcedzic, a sok gotowac, az zredukuje sie do polowy objetosci. Wlozyc ponownie pomarancze i przyprawe do ciasteczek, gotowac, az owoce stana sie szkliste. Zrobic probe na spodeczku, czy konfitura gestnieje. Przelozyc do wyparzonych sloikow, zakrcic, przekrecic "do gory nogami" , wtedy sloiki sie zamkna.
Przepis na podstawie przepisu z bloga Kulinarne przygody Gatity .
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/10/Dwie-pomaranczowe-konfitury.html