Orange ginger jam.Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów.Składniki:2 kg pomarańczy35 dag cukru1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 galaretka pomarańczowa1 KonfiturexWykonanie:Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę zmiksować na mus razem z imbirem .Do musu dodać pozostawioną połowę cząstek pomarańczy i wymieszać .Wsypać Konfiturex ,wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsypać cukier i galaretkę--gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem.Konfiturę wykorzystujemy do deserów.Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową.Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i miętą.Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną.Do pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie i śmietanę. W tej wersji lepiej się sprawdzą wiśnie świeże.