ßßß Cookit - przepis na Slodki chleb rosyjski

Slodki chleb rosyjski

nazwa

Wykonanie

Taka ma nazwe, choc w rzeczywistosci wcale nie jest slodki. Ma po prostu niewielka ilosc miodu w skladnikach. A poza tym byl przepyszny! :)
Na jedna forme kesowa o boku 30 cm:
350 ml zsiadlego mleka
10 g swiezych drozdzy
125 g zakwasu naturalnego
400 g maki pszennej (typ 750)
100 g maki zytniej (typ 1400)
100 g kaszy zytniej (wzielam cale ziarna zyta)
1 lyzeczka miodu
0 , 5 lyzeczki tartej galki muszkatalowej
0,5 lyzeczki zmielonego anyzu
1 lyzeczka mielonej kolendry
1 duza szczypta cynamonu
1 duza szczypta mielonych gozdzikow
1, 5 luyzeczki soli
Dzien wczesniej namoczyc kasze zytnia w wodzie, woda ma przykryc kasze. Nastepnie wode odlac, zalac nowa i gotowac na malym ogniu ok. 30 minut mieszajac, az woda sie wchlonie. Odstawic do wystygniecia.
Do miski wsypac oba gatunki maki i aksze, posrodku zrobic wglebienie, wlac lyzke kwasnego mleka, miod, wkruszyc drozdze, przykryc i odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Sol rozpuscic w pozostalym mleku. Do miski dodac zakwas, pozostale mleko i przyprawy, wyrobic ciasto, ciasto jest mocno kleiste. Wyrabiac jeszcze porzez 10 minut. Zwinac w kulke i odstawic w misce do wyrosniecia pod przykryciem na co najmniej godzine. Ciasto powinno podwoic objetosc. Ciasto przekladamy do naoliwionej foremki, wygladzajac na wierzchu mokra lyzka, przykrywamy mokra ciereczka do wyrosniecia na godzine. Piekarnik nagrzac do 250°C. W dolnej czesci umkiescic blaszana miske z woda. Wstawic foremke z chlebem. Po 5 minutach obnizyc temperature pieczenia do 200-220 °C i piec jeszcze 35 minut.
Przepis z ksiazki: Ulrike Skadow "Chleb. Domowy wypiek", wyd. RM 2010 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/09/Slodki-chleb-rosyjski.html