Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor abigale1.netCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)Pyszny chlebek - składniki:
Mąka pszenna 1 kg
mąka żytnia 3 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
woda letnia 4 szklanki
sól 2 łyżeczki kopiate
miód 1 łyżka
drożdże 6 dkg
mak do posypania
chlebkamargaryna do posmarowania blaszekPyszny chlebek - sposób przygotowania: Do wysokiej miseczki nierdzewnej wlewam
wodę, dodaję
sól,
miód i
drożdże. Wyrabiam, by wszystko się rozpuściło. Następnie dodaję
mąkę pszenną,
mąkę żytnią i
otręby. Wszystko wyrabiam około 5 minut. Naczynie nakrywam ściereczką i wstawiam do większego naczynia z ciepłą
wodą. Czekam aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto przerabiam jeszcze raz około 5 minut i wstawiam jeszcze raz do ciepłej
wody. Gdy ponownie wyrośnie nakładam ciasto do 2 blaszek keksówek posmarowanych
margaryną, a wierzch ciasta posmaruję
mlekiem i posypuję
makiem. Całość wkładam do zimnego piekarnika i piekę około 70 minut w temp.160 stopni. Piekę w piekarniku, gdyż nie mam innego urządzenia do wypieku
chlebka.Łatwy przepis na odrywany chlebek
cynamonowyWigilijni mistrzowie ceremonii

, który podasz np. do smażonej
ryby w Wigilię albo na śniadanie w kolejnych dniach, również skorzystaj z bazy serwisu Ugotuj.to: nie brak tu sprawdzonych przepisów na domowe wypieki: Zdrowy i pyszny chlebek pełen ziarenChlebek po wiejsku Menu wstępnie ustalone, a co ze stołem? Dekoracji świątecznych w