Wykonanie
Uwielbiam domowe
pieczywo. Za każdym razem jak upiekę
chleb lub
bułki, muszę kawałek odkroić, pozwolić masełku się na nim roztopić i dodać
miód z rodzinnej pasieki. Ciepłe, z chrupiącą skórką... takie najbardziej lubię! ;)Składniki:1/2 kg
mąki pszennej2 dag świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
pełnego mleka w proszku2 łyżki
masła w temp. pokojowej3 łyżki sypkiego
maku275 ml ciepłej
wody1 łyżka
miodu1. Do dużej miski przesiewamy
mąkę z
solą, dodajemy
cukier,
mak,
masło i
drożdże z
miodem rozpuszczone w wodzie. Całość wyrabiamy mikserem lub dłońmi. Gdy ciasto już jest elastyczne odstawiamy je i pozostawiamy na ok 1 godz do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).2. Z ciasta formujemy bułeczki (ok 9), wycinamy charakterystyczny dla
kajzerek wzorek, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.
3.
Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy
mlekiem. Pieczemy w 200*C ok 15 minut.