Wykonanie
Zajadamy sie dzisiaj nimi wszyscy ;) Z adwentowej
cukierni ;)

Na 75 sztuk o dlugosci 6 cm:100 g niesolonych orzeszkow ziemnych100 g kandyzowanych owocow i skorek cytrusowach (
Skorka cvytrynowa,
skorka pomaranczowa, skorka z
limonki, cykata, kandyzowane wisienki- do wyboru lub wszystko ;) )200 g surowej masy marcepanowej500 g
maki1 opakowanie
proszku do pieczenia ( przenaczone na 500 g
maki)2
jajka200 g
cukru1 opakowanie
cukru wanilioweg250 g
serka homeoganizowanego naturalnegoszczypta
soli75 g
masla orzechowego drobno zmielonego150 g
maslaOrzeszki posiekac na drobno lub utluc w mozdzierzu,
owoce posiekac na drobno. Marcepan zetrzec na tarce ze srednimi oczkami.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia. Marcepan,
jajka, 100 g
cukru, 50 g drobno posiekanego
masla,
cukier waniliowy,
serek, sol,
maslo orzechowe i
make wymieszana z proszkiem zagniesc na gladkie ciasto. Nastepnie dodoac posiekane
owoce i
orzechy, zagniesc ponownie. Ciasto rozwalkowac na grubosc ok. 8 mm na posypanym
maka blacie. Wykrawac
ciasteczka (uwazac, zeby nie trafic na
orzecha lub czostke kandyzowanch owocow, bo foremka wtedy natrafia na spory
opor) Ukladac na wylozonych papierem do pieczenia blaszkach. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w tempertauruze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 10 minut na zloty kolor. Pozostale
maslo stopic i jeszcze gorace choineczki smarowac
maslem i obtaczac w pozostalym cukrze.


Przepis z: "
Tina Spezial Backen" nr 5/2012