ßßß Cookit - przepis na Amerykanskie choineczki z orzechami ziemnymi

Amerykanskie choineczki z orzechami ziemnymi

nazwa

Wykonanie

Zajadamy sie dzisiaj nimi wszyscy ;) Z adwentowej cukierni ;)
Na 75 sztuk o dlugosci 6 cm:
100 g niesolonych orzeszkow ziemnych
100 g kandyzowanych owocow i skorek cytrusowach (Skorka cvytrynowa, skorka pomaranczowa, skorka z limonki, cykata, kandyzowane wisienki- do wyboru lub wszystko ;) )
200 g surowej masy marcepanowej
500 g maki
1 opakowanie proszku do pieczenia ( przenaczone na 500 g maki)
2 jajka
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilioweg
250 g serka homeoganizowanego naturalnego
szczypta soli
75 g masla orzechowego drobno zmielonego
150 g masla
Orzeszki posiekac na drobno lub utluc w mozdzierzu, owoce posiekac na drobno. Marcepan zetrzec na tarce ze srednimi oczkami. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Marcepan, jajka, 100 g cukru, 50 g drobno posiekanego masla, cukier waniliowy, serek, sol, maslo orzechowe i make wymieszana z proszkiem zagniesc na gladkie ciasto. Nastepnie dodoac posiekane owoce i orzechy, zagniesc ponownie. Ciasto rozwalkowac na grubosc ok. 8 mm na posypanym maka blacie. Wykrawac ciasteczka (uwazac, zeby nie trafic na orzecha lub czostke kandyzowanch owocow, bo foremka wtedy natrafia na spory opor) Ukladac na wylozonych papierem do pieczenia blaszkach. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w tempertauruze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 10 minut na zloty kolor. Pozostale maslo stopic i jeszcze gorace choineczki smarowac maslem i obtaczac w pozostalym cukrze.
Przepis z: "Tina Spezial Backen" nr 5/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/12/Amerykanskie-choineczki-z-orzechami-ziemnymi.html