ßßß

Na forme o srednicy 26 cm:Ciasto:150 g masla150 g cukru3 jajka150 g maki1 opakowanie proszku do pieczeniaKrem:750 g jablek100 ml wody mineralnej gazowanej2 lyzki cukru125 g rodzynek6 platow zelatyny200 ml smietany kremowki250 g jogurtu waniliowegoMaslo utrzec z cukrem na kremowa mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ubijajc. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenai i wymieszac. Piec w 180°C ok. 25 minut. Po wystudzeniu przekroic na dwie czesci.Jablka obtrac, wyciac gniazda nasienne, posiekac w kostke. W wodzie rozpuscic cukier, dodac rodzynki i jablka i zagotowac. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Odsaczyc, wyjac nieco wody z wywaru jablkowego, rozpuscic zelatyne w goracej wodzie od jablek. Wymieszac z pozostalymi jablkami i rodzynkami. Wystudzic. Smietane ubic na szytwyno. Jak tylko zauwazymy, ze masa jablkowa zaczyna tezec, dodac ubita smietane i jogurt. Zalozyc obrecz od tortownicy na pierwszy krazek ciasta, ostudzona mase wylac na pierwszy krazek ciasta, i polozyc drugi krazek (ja pokruszylam). Odstawic do lodowki na co najmniej 2 godziny. Udekorowac wedle wlasnego pomyslu ;)Przepis na podstawie przepisu z: "Frau mit Herz. Spezial. Backen nach Grossmutters Art" nr 2/2012