ßßß Cookit - przepis na Krem:

Krem:

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za robieniem tortow. Wszystkie wydaj mi sie jednakowe: biszkopt+jakis tam krem. Cala sztuka polega na ozdobieniu... Tym razem wierzchnia czesc pokruszylam i zabarwilam niebieskim cukrem. Polecam ogromnie krem- smakuje bardzo lekko i orzezwiajaco.
Na forme o srednicy 26 cm:
Ciasto:
150 g masla
150 g cukru
3 jajka
150 g maki
1 opakowanie proszku do pieczenia
Krem:
750 g jablek
100 ml wody mineralnej gazowanej
2 lyzki cukru
125 g rodzynek
6 platow zelatyny
200 ml smietany kremowki
250 g jogurtu waniliowego
Maslo utrzec z cukrem na kremowa mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ubijajc. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenai i wymieszac. Piec w 180°C ok. 25 minut. Po wystudzeniu przekroic na dwie czesci.
Jablka obtrac, wyciac gniazda nasienne, posiekac w kostke. W wodzie rozpuscic cukier, dodac rodzynki i jablka i zagotowac. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Odsaczyc, wyjac nieco wody z wywaru jablkowego, rozpuscic zelatyne w goracej wodzie od jablek. Wymieszac z pozostalymi jablkami i rodzynkami. Wystudzic. Smietane ubic na szytwyno. Jak tylko zauwazymy, ze masa jablkowa zaczyna tezec, dodac ubita smietane i jogurt. Zalozyc obrecz od tortownicy na pierwszy krazek ciasta, ostudzona mase wylac na pierwszy krazek ciasta, i polozyc drugi krazek (ja pokruszylam). Odstawic do lodowki na co najmniej 2 godziny. Udekorowac wedle wlasnego pomyslu ;)
Przepis na podstawie przepisu z: "Frau mit Herz. Spezial. Backen nach Grossmutters Art" nr 2/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/10/Tort-z-kremem-jablkowo-jogurtowym.html