Nie wiem, jak sie nazywa po finsku... Moze mi ktos pomoze? ;)Dla 4 osob:4 jajka350 ml mleka300 g makisol, pieprz1 lyzeczka proszku do pieczenia4 lyzki maslapeczek koperku (wzielam 2 lyzki suszonego)150 g kwasnej smietany2 lyzki tartego chrzanu200 g wedzonego wegorza w platachZoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Zoltka rozmieszac z mlekiem. Make wymieszac z 1/2 lyzeczki soli, pieprzem (wedle uznania) i proszkiem do pieczenia. Wsypoywac stopniowo do jajek z mlekiem meiszajac. Dodac ubita piane z bialek i lekko wymieszac.Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Wylozyc ciasto i zapiekac w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 20 minut na zlotobrazowy kolor.W tym czasie przygotowac sos: koperek umyc i posiekac. Wymieszac ze smietana i chrzanem, doprawic do smaku pieprzem i sola.Nalesnik popdawac z sosem i platamilososia.Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 1/2013