ßßß Cookit - przepis na Mus sliwkowy:

Mus sliwkowy:

nazwa

Wykonanie

W sobote byl kiermasz odziezy uzywanej dla dzieci organizowany przez Klub dla mam. Caly piatek wieczorem spedzilam na robieniu tego torta:
Nie udalo mi sie wykonac lepszego zdjecia- byl juz pozny wieczor. Ciasta oczywcicie sprobowalam potem na kiermaszu i zapewniam was, ze bylo pyszne :)
Na forme o srednicy 26 cm:
Upiec biszkopt z 4 jajek- skladniki i przygotowanie znajdziecie tutaj . Biszkopt wystudzic i przekroic na polowe.
1 k sliwek
8 platow zelatyny
60 g cukru
Sliwki przepolowic, wyjac pestki, 15- 16 ladnych polowek odlozyc dod ekoracji. Pozostale zagotowac z cukrem, gotowac przze kilka minut, az sie "rozpadna". Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, wycisnac, rozpuscic w sliwkowym musie. Odstawic do wystygniecia. Gdy masa zaczyna sie zsiadac wylozyc ja na spod tortu.
Krem twarozkowy i dekoracja:
500 ml smietany kremowej
300 g serka twarogowego typu Philadelfia
5 lyzek soku pomaranczowego
40 g cukru
Smietane ubic na sztywno. Serek wymieszac z cukrem i sokiem oraz polowa smietany. Wylozyc na mus sliwkowy. Przykryc druga polowa biszkoptu. Posmarowac na wierzchu i dookola smietana. Ulozyc sliwki. Srodek tortu mozna przyozdobic (wzielam siekane migdaly) lub zostawic czysty.
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/09/Tort-ze-sliwkowym-musem-i-twarozkowym-kremem.html