Wykonanie
Salatki ziemniaczane tuta,j w Niemczech, sa bardzo popularne. Tym razem jednak z sosem z kwasnej
smietany- rozwiazanie tutaj prawie wcale niespotykane- to uklon w strone Polski ;) - mizerii,
salaty w
smietanie i calej masy salatek i surowek ze
smietana i
jogurtem. W tym wyjatkowym dniu jedyna tak okazja raz na 4 lata, zeby sprobowac tej kartoflanej
salatki od karto_flanej :)

Dla 4 osob:800 g ziemniakow2
lodygi selera naciowego4
jajka100 g kwasnej
smietany2 lyzki bialego
octu balsamicznego1-2 lyzki
soku z cytrynysol,
cukier,
pieprzZiemniaki ugotowac w mundurkach i jeszcze cieple obrac i pokroic w plasterki.
Selera pokroic w cienkie
krazki, a
natke posiekac. Krazki
selera zblanszowac przez 1-2 minuty w osolonym wrzatku, odcedzic. Przelozyc do ziemniakow wraz z
natka.
Jajka ugotowac na twardo, posiekac drobno, przelozyc do ziemniakow i
selera. Ze
smietany,
octu,
soku z cytryny, odrobiny
cukru,
soli i
pieprzu zrobic sos, ktory wymieszac ze skladnikami
salatki. Najlepiej smakuje zaraz po przyrzadzeniu.Przepis dodaje do akcji:Przepis z: "Mein schönes Land" nr 7/8 2011