ßßß
Żółtka z cukrem ubić na puszystą lśniącą masę. około 5 minut. Jak już masa jest puszysta dodać sok i skórki z oparzonych limonek i cytryn. Jeszcze chwilkę ubijać., 2-3 minuty. Dodać śmietanę i ubijać następne 2 minuty.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy śmietanowej. Ubijać kolejne 2 minuty.Jeśli macie automat do lodów to wlać masę do maszyny. Ubijać 40 minut.Bez maszyny wylać masę do dużego pudełka, zamknąć. Wstawić do zamrażalnika. Po godzinie mrożenia zamieszać. Powtórzyć to jeszcze trzykrotnie w godzinnych odstępach. Następnie zamieszać po 3 godzinach.Lody trzeba wyjąć z zamrażarki trochę wcześniej, żeby lekko zmiękły.
Wykonanie w thermomixnałożyć motylek, wlać białka, ubić na sztywną pianę, wyjąć ubitą pianę do miski, motylka nie wyciągaćdodać żółtka i cukier, ubijać 5 minut, obroty 3dodać sok z limonki i cytryny oraz sparzone skórki, ubijać obroty 3 , czas 2 minutydodać śmietanę, ubijać obroty 3 , czas 2 minutydodać ubite białka, zamieszać kopystką, następnie ubijać obroty 3, 2 minutyreszta jak wyżej
Przyjemności życzę.