Wykonanie
By MagicPot, 28 listopada 2014Koktajl
cytrynowy to wyśmienity deser dla każdego kto lubi
śmietanę i kwaśny smak
cytryny. Mimo iż
śmietana może się wydawać że należy do ciężkostrawnych składników, to nie jest tucząca, jeżeli tylko odpowiednio przygotujemy i będziemy spożywać w odpowiednich porcjach. Koktajl
cytrynowy może być podany nie tylko jako dodatek do drugiego śniadania, ale także zamiast
lodów, które często jadamy na deser po obiedzie, a czas na przygotowanie koktajlu jest o wiele krótszy aniżeli przygotowanie własnych
lodów.Gdy mam ochotę na schłodzony deser, to przygotowany koktajl
cytrynowy wstawiam do lodówki lub można dodać kilka kostek
lodu.Czas przygotowania koktajlu
cytrynowego – około 10 minut.Przepis na 4 porcje.3 szklanki
śmietany o niskiej zawartości tłuszczu2 średnie
cytryny3 łyżki
cukruSposób przygotowania: Koktajl
cytrynowyCytryny należy dokładnie umyć, następnie parzymy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym.Na małej tarce ścieramy
skórę z cytryn.Z 1,5
cytryny wyciskamy sok, następnie dodajemy
cukier,
śmietankę i wcześniej startą
skórkę z cytryn – wszystko dokładnie miksujemy przez około 5 minut.Pozostałą połówkę
cytryny można wykorzystać do udekorowania szklanek z gotowym koktajlem
cytrynowym –
cytrynę należy pokroić w plasterki, a następnie zrobić jedno nacięcie od środka plasterka
cytryny do jego brzegu. Jeżeli lubicie kwaśny smak
śmietany to możecie wycisnąć wszystkie
cytryny.Nigdy nie wierzyłam by kształt szklanki czy też kieliszka miał wpływ na smak koktajlu
cytrynowego, ale siła sugestii jest silna i mimo wielu prób koktajl
cytrynowy najlepiej smakuje w wysokich szklankach.Koktajl
cytrynowy można schłodzić wstawiając go do lodówki lub dodać kilka kostek
lodu.Ważne by
śmietana była o niskiej zawartości
cukru by podczas miksowania nie uzyskalibyśmy gęstej
śmietany.
Śmietana też powinna być rzadka – jeżeli będzie gęsta nie napijemy się koktajlu tylko zjemy go łyżkami.Smacznego!Polecam przepisy na inne koktajle: