ßßß Cookit - przepis na Dzikie kaczki pieczone z tymiankiem

Dzikie kaczki pieczone z tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Czas pokazac wam nasze swiateczne menu. Moze skorzysta ktos na obiad noworoczny? W mojej swiatecznej kuchni podczas swiatecznych obiadow waznym skladnikiem glownych dan byly... owocowe soki. Do pieczonej kaczki- sok jablkowy.
Moze jeszcze: czym rozni sie dzika kaczka od zwyklej, hodowlanej? Jest mniejsza, mniej tlusta i bardziej aromatyczna- No i jest calkowicie bio- zywi sie tym co przy stawie rosnie. ;) Nie chowa sie w klatce, nie jada sztucznych pasz itp. Polecam!
Dla 4 osob:
2 dzikie kaczki po ok. 1 kg
sol, pieprz
1 peczek tymianku
500 g marchwi
800 g kartofli
3 zabki czosnku
olej
400 ml soku jablkowego
Sprawione kaczki natrzec sola i pieprzem, a w srodek wlozyc pol peczka tymianku. Ulozyc na brytfannie, zalac ok. 350 ml soku jablkowego i piec ok. 1,5 godziny w tempetraurze 200°C (z termoobiegiem- 180°) czesto polewajac kaczki sosem powstalym w trakcie pieczenia.
W naczyniu zaroodpornym ulozyc obrane i posiekane w krazki marchewki oraz obrane i posiekane w czastki kartofle. Czosnek drobno posiekac. Druga polowe tymianku posiekac, wymieszac z kartoflami i marchewka, czosnkiem, posolic, popieprzyc i zalac 50 ml soku jablkowego. Piec godzine na dolnej polce piekarnika wraz z kaczkami (kaczki na gornej)od czasu do czasu mieszajac. Podawac kaczki ulozone na warzywach.
Przepis z moimi zmianami z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 12/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/12/Dzika-kaczka-pieczone-z-tymiankiem.html