Wykonanie
Czas pokazac wam nasze swiateczne menu.
Moze skorzysta ktos na obiad noworoczny? W mojej swiatecznej kuchni podczas swiatecznych obiadow waznym skladnikiem
glownych dan byly...
owocowe soki. Do pieczonej
kaczki-
sok jablkowy.
Moze jeszcze: czym rozni sie dzika
kaczka od zwyklej, hodowlanej? Jest mniejsza, mniej tlusta i bardziej aromatyczna- No i jest calkowicie bio- zywi sie tym co przy stawie rosnie. ;) Nie chowa sie w klatce, nie
jada sztucznych pasz itp. Polecam!

Dla 4 osob:2 dzikie
kaczki po ok. 1 kgsol,
pieprz1 peczek
tymianku500 g
marchwi800 g
kartofli3 zabki
czosnkuolej400 ml
soku jablkowegoSprawione
kaczki natrzec
sola i
pieprzem, a w srodek wlozyc pol peczka
tymianku. Ulozyc na brytfannie, zalac ok. 350 ml
soku jablkowego i piec ok. 1,5 godziny w tempetraurze 200°C (z termoobiegiem- 180°) czesto polewajac
kaczki sosem powstalym w trakcie pieczenia.W naczyniu zaroodpornym ulozyc obrane i posiekane w
krazki marchewki oraz obrane i posiekane w
czastki kartofle.
Czosnek drobno posiekac. Druga
polowe tymianku posiekac, wymieszac z
kartoflami i
marchewka,
czosnkiem, posolic, popieprzyc i zalac 50 ml
soku jablkowego. Piec godzine na dolnej polce piekarnika wraz z
kaczkami (
kaczki na gornej)od czasu do czasu mieszajac. Podawac
kaczki ulozone na warzywach.Przepis z moimi zmianami z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 12/2011