ßßß Cookit - przepis na Mus melba- brzoskwinia

Mus melba- brzoskwinia

nazwa

Wykonanie

Oryginalny deser o tej nazwie to lody powstale na czesc slynnej australijskiej spiewaczki operowej Nelli Melba. W latach 1892-1893 wystepowala goscinnie w Londynskiej Royal Opera House. Wlasnie wtedy slynny kuchmistrz Auguste Escoffier stworzyl na jej czesc lody- lody waniliowe z pure malinowym i polowka gotowanej brzoskwini.
Moja propozycja to swobodna wariacja na temat tych lodowo- na lody jest juz chyba nieco za zimno? ;) Na podstawie polaczenia brzoskwinia- maliny-wanilia powstaly tez torty, serniki, ciasta. Ale dzis lekki twarozkowy mus. Zapraszam w przerwie od ciezkich miodowych wypiekow! ;)
Dla 4 osob:
160 g homogenizowanego twarozku waniliowego
100 g smietany kremowki
3 polowki brzoskwin z puszki
150 g malin
2 platy zelatyny
2 lyzeczki cukru
Brzoskwinie rozgniesc widelcem, wymieszac z twarozkiem i cukrem. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, odcisnac, rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, nastepnie dodac do twarozku. Odstawic, gdy masa zacina sie scinac dodac ubita smietanke, odstawic do stezenia.
Wykladac porcje musu na talerzyki i przybierac malinami.
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/11/Mus-melba-brzoskwinia.html