Oryginalny deser o tej nazwie to lody powstale na czesc slynnej australijskiej spiewaczki operowej Nelli Melba. W latach 1892-1893 wystepowala goscinnie w Londynskiej Royal Opera House. Wlasnie wtedy slynny kuchmistrz Auguste Escoffier stworzyl na jej czesc lody- lody waniliowe z puremalinowym i polowka gotowanej brzoskwini.Moja propozycja to swobodna wariacja na temat tych lodowo- na lody jest juz chyba nieco za zimno? ;) Na podstawie polaczenia brzoskwinia- maliny-wanilia powstaly tez torty, serniki, ciasta. Ale dzis lekki twarozkowy mus. Zapraszam w przerwie od ciezkich miodowych wypiekow! ;)Dla 4 osob:160 g homogenizowanego twarozkuwaniliowego100 g smietany kremowki3 polowki brzoskwin z puszki150 g malin2 platyzelatyny2 lyzeczki cukruBrzoskwinie rozgniesc widelcem, wymieszac z twarozkiem i cukrem. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, odcisnac, rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, nastepnie dodac do twarozku. Odstawic, gdy masa zacina sie scinac dodac ubita smietanke, odstawic do stezenia.Wykladac porcje musu na talerzyki i przybierac malinami.Przepis uczestniczy w akcji: