ßßß Cookit - przepis na Salatka ziemniaczana z ogorkami konserwowymi i dymka

Salatka ziemniaczana z ogorkami konserwowymi i dymka

nazwa

Wykonanie

Ten wariant salatki wspaniale smakuje do dan obiadowych podawanych z makaronem. Pieczeni z gestymi sosami. Smakuje tez solo na kolacje z razowym chlebem:)
Dla 4 osob:
1 kg kartofli
1 peczek dymki
250 g ogorkow konserwowych
250 ml bulionu
4 lyzki oliwy z oliwek
6 lyzek bialego octu balsamicznego
1 lyzeczka musztardy
sol, pieprz
Kartofle umyc i ugotowac w mundurkach, odcedzic, wysudzic nieco i obrac ze skorki. Pokroic jeszcze cieple w talarki. Zagrzac bulion, dodac olej, ocet i musztarde. Wymieszac. Jeszcze goracym sosem zalac cieple kartofle i wymieszac. Odstawic do wystygniecia i naciagniecia.
Dymke posiekac w taklarki, ogorki posiekac rowniez w talarki. Wymieszac z salatka. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Odstawic na 30 minut, zeby salatka sie "przegryzla".
Po namysle postanowilam dodac przepis do konkursu, jako propozycje w kolorze zoltym :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/11/Salatka-ziemniaczana-z-ogorkami-konserwowymi-dymka.html