ßßß Cookit - przepis na Jablka pieczone z migdalami i miodem.

Jablka pieczone z migdalami i miodem.

nazwa

Wykonanie

I z cynamonem. Och, ten aromat!
Jako dziecko pieklam sobie jablka na... grzejniku. Polozone o 5tej popoludniu o w pol do 10tej byly juz dobre ;) A dzis wersja delux z sosem waniliowym. Podobne jablka serwowano na naszym przyjeciu weselnym :)
Dla 4 osob:
4 jablka (o kruchym miazszu np. Gala, Red Delicious)
2 lyzki miodu
4 lyzki migdalow
cynamon, kardamon do smaku
maslo do wysmarowania foremek i polozenia na jablka
Migdaly spazyc, obrac ze skorki, posiekac. Uprazyc na rumiano na suchej patelni. Wymieszac z miodem i przyprawami. Foremke do zapiekania lub 4 mniejsze foremki wysmarowac maslem. Jablka umyc, wydrazyc gniazda nasienne. Napelnic nadzieniem, ulozyc w naczyniu do zapiekania. Polozyc na kazdym z nich kilka platkow masla. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniuku ok. pol godziny.
Sos waniliowy
2 zoltka jaja
2 lyzki cukru
2 lyzeczki cukru waniliowego
lyzka maki ziemniaczanej
1/4 l mleka.
Zoltka , cukier i cukier waniliowy ubic na puszysta mase. Waymieszac z maka ziemniaczana. Mleko ogrzac i gorace wlewac do masy ciagle ubijajac trzepaczka. Ogrzac, mocno ubijajac trzepaczka, az sos zgestnieje. Ubijanie jest wazne, aby nie powstaly grudki.
Tak pieknie smakuje i pachnie zima- u nas od dzis na calego :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/11/Jablka-pieczone-z-migdalami-i-miodem.html