Wykonanie
I z
cynamonem. Och, ten aromat!Jako dziecko pieklam sobie
jablka na... grzejniku. Polozone o 5tej popoludniu o w pol do 10tej byly juz dobre ;) A dzis wersja delux z sosem
waniliowym. Podobne
jablka serwowano na naszym przyjeciu weselnym :)Dla 4 osob:4
jablka (o kruchym miazszu np. Gala, Red Delicious)2 lyzki
miodu4 lyzki migdalow
cynamon,
kardamon do smaku
maslo do wysmarowania foremek i polozenia na
jablkaMigdaly spazyc, obrac ze skorki, posiekac. Uprazyc na rumiano na suchej patelni. Wymieszac z
miodem i
przyprawami. Foremke do zapiekania lub 4 mniejsze foremki wysmarowac
maslem.
Jablka umyc, wydrazyc gniazda nasienne. Napelnic nadzieniem, ulozyc w naczyniu do zapiekania. Polozyc na kazdym z nich kilka platkow
masla. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniuku ok. pol godziny.Sos
waniliowy2
zoltka jaja2 lyzki
cukru2 lyzeczki
cukru waniliowegolyzka
maki ziemniaczanej1/4 l
mleka.
Zoltka ,
cukier i
cukier waniliowy ubic na puszysta mase. Waymieszac z
maka ziemniaczana.
Mleko ogrzac i gorace wlewac do masy ciagle ubijajac trzepaczka. Ogrzac, mocno ubijajac trzepaczka, az sos zgestnieje. Ubijanie jest wazne, aby nie powstaly grudki.Tak pieknie smakuje i pachnie zima- u nas od dzis na calego :)