ßßß Cookit - przepis na Nalatwiejszy biszkopt

Nalatwiejszy biszkopt

nazwa

Wykonanie

Zawsze sie udaje. Jest prosty i szybki w wykonaniu. Jedyna trudnoscia jest posiadanie wagi kuchennej. Przepis pochodzi od mojej mamy.
1. Wazymy jajka w skorupkach np. 5 daje duzy biszkopt tortowy, a tylko 2 malenki do ciast z owocami.
2. Odwazamy tak sama ilosc maki i taka sam ailosc cukru ile wazyly jajka. Kazde z osbna ma tyle wazyc ile wazyly jajka.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta, prawie biala mase.
4. Make przesiewamy przez sito, dodajemy do masy lekko mieszajac lyzka.
5. Pieczyemy w tempetraturze 180 °C.
Kto chce isc na pewniaka moze do maki dodac nieco proszku do pieczenia.
Po przekrojeniu i przelozeniu kremem mozna zrobic tort.
A oto kilka przykalow tortow biszkoptowych:
Biszkopt czekoladowy z polewa czekoladowa. (czesc maki nalezy zastapic kakao)
Tort z truskawkmai i kremem jogurtowym
Tort z zielona galaretka
Tort z kremem maslanym.
Przepisy na kremy podam niedlugo :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Nalatwiejszy-biszkopt.html