ßßß
Składniki:/na małą tortownicę/200 g mąki180 g cukru150 g miękkiego masła3 jaja /duże1 puszka ananasa w syropie3 łyżki syropu ananasowegosok z połówki cytryny3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia20 g orzechów włoskich30 g masła80 g cukruWykonanie: Rozpuścić cukier na dnie tortownicy wysmarowanej obficie masłem tworząc lekki karmel,a następnie wyłożyć ściśle plastrami ananasa.Do każdej dziurki w owocu włożyć połówkę orzecha. Pozostawić do ostygnięcia.Jajka zmiksować z cukrem,dodać miękkie masło. Miksując nadal całość dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz syrop ananasowy .Gotowe ciasto wylać na przestudzone ananasy.Piec ok.45 min.w temp.ok.170 st.Upieczone,ale jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na talerz lub tacę przewracając delikatnie do góry dnem.