Wykonanie

Roladki z
bakłażana z dodatkiem
mozzarelli,
pomidorów ,
oliwek i
bazylii to smaczna przystawkalub samodzielne danie, które doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.


Składniki:/ 4 porcje/12 plasterków
bakłażana120 g
mozzarelli2-3 łyżki
oliwy z oliwek120 ml gęstego
sosu pomidorowego15 czarnych
oliwekświeże listki
bazylii1/2 łyżeczki
oreganosólpieprz Wykonanie:Umyte
bakłażany pokroić w podłużne plastry /ok.1/2cm/posolić, przełożyć na sito i pozostawić na ok.20-30min.Osuszyć z nadmiaru płynu i grillować/na patelni/ z obu stron przez ok.1-2 min.Przełożyć
sos pomidorowy do miseczki, dodać 1 łyżkę
oliwy,
sól, pieprz/do smaku/,
oregano i dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym sosem posmarować każdy plaster
bakłażana.Na wierzchu ułożyć pokrojone
oliwki, małe kawałki
mozzarelli i listki
bazylii.Plastry zwijać w roladki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
olejem. Zapiekać w gorącym piekarniku/180-190st./ ok.15 min.Gotowe roladki delikatnie polać pozostałą
oliwą i udekorować listkami
bazylii.

w/g przepisu "GialloZafferano"