ßßß
 
            
         Roladki z bakłażana z dodatkiem mozzarelli, pomidorów , oliwek i bazylii to smaczna przystawkalub samodzielne danie, które doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.
Roladki z bakłażana z dodatkiem mozzarelli, pomidorów , oliwek i bazylii to smaczna przystawkalub samodzielne danie, które doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.
 Składniki:/ 4 porcje/12 plasterków bakłażana120 g mozzarelli2-3 łyżki oliwy z oliwek120 ml gęstego sosu pomidorowego15 czarnych oliwekświeże listki bazylii1/2 łyżeczki oreganosólpieprz Wykonanie:Umyte bakłażany pokroić w podłużne plastry /ok.1/2cm/posolić, przełożyć na sito i pozostawić na ok.20-30min.Osuszyć z nadmiaru płynu i grillować/na patelni/ z obu stron przez ok.1-2 min.Przełożyć sos pomidorowy do miseczki, dodać 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz/do smaku/,oregano i dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym sosem posmarować każdy plaster bakłażana.Na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki, małe kawałki mozzarelli i listki bazylii.Plastry zwijać w roladki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Zapiekać w gorącym piekarniku/180-190st./ ok.15 min.Gotowe roladki delikatnie polać pozostałą oliwą i udekorować listkami bazylii.
Składniki:/ 4 porcje/12 plasterków bakłażana120 g mozzarelli2-3 łyżki oliwy z oliwek120 ml gęstego sosu pomidorowego15 czarnych oliwekświeże listki bazylii1/2 łyżeczki oreganosólpieprz Wykonanie:Umyte bakłażany pokroić w podłużne plastry /ok.1/2cm/posolić, przełożyć na sito i pozostawić na ok.20-30min.Osuszyć z nadmiaru płynu i grillować/na patelni/ z obu stron przez ok.1-2 min.Przełożyć sos pomidorowy do miseczki, dodać 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz/do smaku/,oregano i dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym sosem posmarować każdy plaster bakłażana.Na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki, małe kawałki mozzarelli i listki bazylii.Plastry zwijać w roladki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Zapiekać w gorącym piekarniku/180-190st./ ok.15 min.Gotowe roladki delikatnie polać pozostałą oliwą i udekorować listkami bazylii. w/g przepisu "GialloZafferano"
w/g przepisu "GialloZafferano"