Wykonanie
Gruszki lubią towarzystwo
serów,a
ryż doskonale czuje się w każdym towarzystwie.Przygotowałam więc dzisiaj jako primo piatto wytrawne risotto z
gruszkami i
serem Taleggio .Kiedy byłam małą dziewczynką uwielbiałam
ryż zapiekany z
jabłkami,
gruszkami i z dodatkiem innych
owoców na słodko.Teraz jestem już dużo,dużo większa i
ryż na słodko poszedł w odstawkę. Wprowadziłam natomiast do mojego jadłospisu risotta wytrawne z
owocami. Przygotowuje się je w sposób klasyczny ,ale z
owocami w roli głównej.Z początku trochę
dziwne wydawało mi się dodawanie do dnia
owocowego cebuli/można zrezygnować/,czy
pieprzu.Dziś jest to dla mnie zupełnie normalne .Składniki :/na 4 osoby/

320 g
ryżu Carnaroli /użyłam Vialone Nano/na risotto1 malutka
cebulka2
gruszki800 ml
bulionu warzywnego150 g kremowego sera/użyłam taleggio/1 łyżka świeżego
masła1 łyżka
oliwy z oliwek¾ szklanki białego aromatycznego
wina wytr./użyłam Prosecco/zielona
pietruszkaorzeszki pistacjowe do posypaniaszczypta
szafranusólpieprz do smakuWykonanie:Gruszki/ wybrać takie,które w czasie gotowania zachowują strukturę/ obrać i pokroić w kostkę,skropić
sokiem z cytryny/ by nie ciemniały /, pozostawić kilka plasterków do dekoracji. Przygotować
bulion warzywny.Powinien być gorący przez cały czas gotowania risotto.Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę z
masłem, dodać pokrojoną drobniutko
cebulkę i lekko poddusić .Wsypać
ryż i mieszając smażyć aż
ryż wchłonie cały tłuszcz.Wlać
wino i gotować do odparowania
alkoholu.Dodać gorący
bulion tak ,aby przykrył
ryż i nadal dusić ok.10 min./uzupełniać cały czas
bulionem w trakcie gotowania/.Wsypać
gruszki, i gotować jeszcze ok.5 min. Dodać pokrojony w kostkę
ser,szafran/użyłam dla dodania żółtego koloru i nadania potrawie ciekawego smaku/ doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać, zgasić ogień i przykryć pokrywką na ok.3 min.Podawać gorący posypany orzeszkami pistacjowymi.

Taleggio to
maślany,delikatny
ser o mocnym choć łagodnym aromacie,w czasie gotowania topi się bardzo łatwo,dlatego używany jest często do risotto.Możemy go jednak zastąpić innym półmiękkim,łatwo topliwym
serkiem i risotto też będzie znakomite.