ßßß Cookit - przepis na Risotto z gruszką i serem taleggio -Risotto alle pere e TALEGGIO

Risotto z gruszką i serem taleggio -Risotto alle pere e TALEGGIO

nazwa

Wykonanie

Gruszki lubią towarzystwo serów,a ryż doskonale czuje się w każdym towarzystwie.Przygotowałam więc dzisiaj jako primo piatto wytrawne risotto z gruszkami i serem Taleggio .
Kiedy byłam małą dziewczynką uwielbiałam ryż zapiekany z jabłkami,gruszkami i z dodatkiem innych owoców na słodko.Teraz jestem już dużo,dużo większa i ryż na słodko poszedł w odstawkę. Wprowadziłam natomiast do mojego jadłospisu risotta wytrawne z owocami. Przygotowuje się je w sposób klasyczny ,ale z owocami w roli głównej.Z początku trochę dziwne wydawało mi się dodawanie do dnia owocowego cebuli/można zrezygnować/,czy pieprzu.Dziś jest to dla mnie zupełnie normalne .
Składniki :/na 4 osoby/
320 g ryżu Carnaroli /użyłam Vialone Nano/na risotto
1 malutka cebulka
2 gruszki
800 ml bulionu warzywnego
150 g kremowego sera/użyłam taleggio/
1 łyżka świeżego masła
1 łyżka oliwy z oliwek
¾ szklanki białego aromatycznego wina wytr./użyłam Prosecco/
zielona pietruszka
orzeszki pistacjowe do posypania
szczypta szafranu
sól
pieprz do smaku
Wykonanie:
Gruszki/ wybrać takie,które w czasie gotowania zachowują strukturę/ obrać i pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny/ by nie ciemniały /, pozostawić kilka plasterków do dekoracji. Przygotować bulion warzywny.Powinien być gorący przez cały czas gotowania risotto.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną drobniutko cebulkę i lekko poddusić .Wsypać ryż i mieszając smażyć aż ryż wchłonie cały tłuszcz.Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.Dodać gorący bulion tak ,aby przykrył ryż i nadal dusić ok.10 min./uzupełniać cały czas bulionem w trakcie gotowania/.Wsypać gruszki, i gotować jeszcze ok.5 min. Dodać pokrojony w kostkę ser,szafran/użyłam dla dodania żółtego koloru i nadania potrawie ciekawego smaku/ doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, zgasić ogień i przykryć pokrywką na ok.3 min.Podawać gorący posypany orzeszkami pistacjowymi.
Taleggio to maślany,delikatny ser o mocnym choć łagodnym aromacie,w czasie gotowania topi się bardzo łatwo,dlatego używany jest często do risotto.Możemy go jednak zastąpić innym półmiękkim,łatwo topliwym serkiem i risotto też będzie znakomite.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/10/risotto-z-gruszka-i-serem-taleggio.html