Wykonanie
Przepis nieznacznie tylko zmodyfikowałam. Upiekłam go na spodzie z
ciastek owsianych, nieco zmieniłam proporcje, bo piekłam w mniejszej tortownicy. Wykorzystałam
twaróg półtłusty, zamiast tłustego i dałam nieco więcej
serka mascarpone. Zrobiłam też
polewę czekoladową bez dodatku
kawy, choć kolejnym razem zrobię bez żadnych zmian, bo
polewa czekoladowa z
kawą, jak i
kawowy kruchy spód to dla mnie ciekawostka.Przepis podaję już po moich zmianach, tak jak faktycznie sernik robiłam, a po oryginał zapraszam do Czarownie .

Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cmSpód z
ciastek:210 g
ciastek owsianych (wykorzystałam
ciastka owsiane z
sezamem)70 g stopionego
masłaMasa serowa:0,80 kg
sera twarogowego sernikowego (nie homogenizowanego) lub trzykrotnie mielonego tłustego
twarogu (u mnie
twaróg półtłusty)250 g
serka mascarpone120 ml
śmietanki kremówki 30%1 1/3 szklanki
cukru (używam
cukru drobnego, do wypieków, który szybciej się łączy z masą)5 jaj3 łyżki
skrobi ziemniaczanej5 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki gorącej
wodyWierzch:1 duży kubek (330 g) gęstej kwaśnej
śmietany 18%3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej
kawyPolewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady50 g
margaryny1 łyżka
mleka1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej50 g
cukru pudru
Spód z
ciastek:
Ciastka wkładamy do
torebki foliowej i przez tą torebkę rozbijamy tłuczkiem, następnie przekładamy do naczynia i rozdrabniamy blenderem na proszek.Pokruszone
ciastka mieszamy z roztopionym
masłem, tak aby otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku.Dno tortownicy (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, ale tak, aby papier pokrył samo dno, a nie boki. Najłatwiej z papieru do pieczenia wyciąć odpowiedniej średnicy kółko. Boki tortownicy smarujemy
masłem. Następnie dno tortownicy wykładamy masą z
ciastek, dociskamy i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C.Masa serowa: wszystkie składniki masy umieszczamy w dużej misce i krótko miksujemy na średnich obrotach miksera tylko do czasu dokładnego połączenia się składników i otrzymania jednolitej masy.Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy na spód z
ciastek i wkładamy do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 min., następnie obniżamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy kolejne 90 min.Pod koniec pieczenia przygotowujemy masę ze
śmietany,
cukru pudru i
kawy miksując wszystkie jej składniki na jednolitą masę.Po upływie tych 90 minut pieczenia wyjmujemy sernik z piekarnika, na wierzch wylewamy masę
śmietanowo-
kawową i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 15 minut. Ja piekłam do czasu aż masa śmietanowa ścięła się na wierzchu, a trwało to u mnie ok. 25 min.Sernik pozostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa: przygotowujemy jak niżej lub ze swojego ulubionego przepisu.Wszystkie składniki oprócz
czekolady wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie wrzucamy połamaną na kostki
gorzką czekoladę i cały czas mieszając ogrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady.Polewę rozprowadzamy na serniku.Sernik odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin. Podczas chłodzenia sernik nabierze ładnej konsystencji i będzie się lepiej kroił.Sernik przechowujemy w lodówce.Smacznego ;)


