Wykonanie
Wiosno, ach to Ty ? Nie poznaje Cię w tej aurze.. Bądź co bądź zielono mi. Zielone słońce, zielone oczy, zielona trawa
między zębami...Nie nie, nie trawa.
Szpinak . Zjedzmy zielony obiad, a co.

Składniki ( na 1 tartę czyli 4 porcje):Na spód:
mąka pszenna pełnoziarnista 200g
jogurt naturalny 1,5% 150g1
jajopół łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki wymieszaj i wyrób na zbite ciasto. Następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyjmij ciasto i foremkę (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylep
ciastem (spód i boki). Piecz około 10 minut.Na nadzienie:pół szklanki
kaszy jaglanej1 kostka bulionowa warzywna
szpinak mrożony 450 g (1 opakowanie)
śmietana 18% 100 ml2
jaja2 ząbki
czosnkupestki z dyni 15 g
ostra paprykasólpieprzKaszę opłucz, zalej
wodą i ugotuj z kostką
bulionową aż do uzyskania miękkości.
Szpinak rozmroź, wrzuć na patelnię teflonową i odparuj z
wody.
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Gotową
kaszę,
szpinak oraz
czosnek zmiksuj na gładką masę. Całe
jajka ubij na gładką masę i dodaj
śmietanę oraz
ostrą paprykę,
sól i
pieprz. Wymieszaj. Zmiksuj na wolnych obrotach masę jajeczną i
szpinakową. Przelej na podpieczony spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia posyp wierzch
pestkami dyni.

Wartość Kaloryczna 465 kcal (1 porcja )
Białko 24 gWęglowodany 57 , 7 gTłuszcz 13 , 9 g