ßßß Cookit - przepis na Tarta Szpinakowa

Tarta Szpinakowa

nazwa

Wykonanie

Wiosno, ach to Ty ? Nie poznaje Cię w tej aurze.. Bądź co bądź zielono mi. Zielone słońce, zielone oczy, zielona trawa między zębami...
Nie nie, nie trawa. Szpinak . Zjedzmy zielony obiad, a co.
Składniki ( na 1 tartę czyli 4 porcje):
Na spód:
mąka pszenna pełnoziarnista 200g
jogurt naturalny 1,5% 150g
1 jajo
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na zbite ciasto. Następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyjmij ciasto i foremkę (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylep ciastem (spód i boki). Piecz około 10 minut.
Na nadzienie:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 kostka bulionowa warzywna
szpinak mrożony 450 g (1 opakowanie)
śmietana 18% 100 ml
2 jaja
2 ząbki czosnku
pestki z dyni 15 g
ostra papryka
sól
pieprz
Kaszę opłucz, zalej wodą i ugotuj z kostką bulionową aż do uzyskania miękkości. Szpinak rozmroź, wrzuć na patelnię teflonową i odparuj z wody. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Gotową kaszę, szpinak oraz czosnek zmiksuj na gładką masę. Całe jajka ubij na gładką masę i dodaj śmietanę oraz ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj. Zmiksuj na wolnych obrotach masę jajeczną i szpinakową. Przelej na podpieczony spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia posyp wierzch pestkami dyni.
Wartość Kaloryczna 465 kcal (1 porcja )
Białko 24 g
Węglowodany 57 , 7 g
Tłuszcz 13 , 9 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2013/04/tarta-szpinakowa.html