Wykonanie
Nikomu chyba na myśl nie przychodzi "buła z
mlekiem" . Wszyscy wiedzą , że chodzi o popularny puszysty
biszkoptowy deserek Nic więcej nie trzeba mówić. Lekko, dietetycznie, i oczywiście nie-kupne tylkoWłasnej Produkcji. Cóż to za satysfakcja. :]Eat, pray,
love ? Raczej - EAT EAT EAT ; ]

Składniki (na 8 kawałków):
Biszkopt:4
jajka3 łyżki
mąki pełnoziarnistej (ok.45g)4 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
kakao 12%1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
oliwy z oliwekUbij
żółtka na puszystą pianę, dodaj
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
cynamon i
oliwę i wymieszaj.Ubij sztywną pianę z
białek i połącz z masą
kakaową (delikatnie). Masę wylej na blachę (ok. 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Masa:
ser biały chudy 250gpół szkalnki
mleka 0,5% (125 ml)3 łyżeczki
żelatyny1/2 opakowania
cukru waniliowego (8 g)
Ser zmiksuj z
cukrem waniliowym.
Mleko podgrzej i rozpuść w nim
żelatynę. Połącz zawiesinę z masą
serową.
Biszkopt przekrój na dwie równe części. Na spód daj 1 część
biszkoptu, następnie przełóż go masą
serową i przykryj drugą częścią
biszkoptu. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny by masa ładnie stężała (ja wstawiłam na całą noc) .Wartość Kaloryczna 125 kcal (1 kawałek )
Białko 13,5 gWęglowodany 10 gTłuszcz 3 , 8 g