ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z jabłkami i kokosową kruszonką

Drożdżówka z jabłkami i kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna drożdżówka z jabłkami i kokosową kruszonką.., którą dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.
4 szkl.mąki
1 szkl.mleka
50 g drożdży
4 białka
1 jajko
6 łyżek cukru
4 łyżki oleju
szczypta soli
0,5 kg jabłek
1/4 szkl. cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 białka
3 łyżki cukru
1/2 szkl. cukru
50 g wiórków kokosowych
125 g masła
około 4 łyżki mąki
Mąkę wsypać do dużego naczynia.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i połączyć z cukrem, wlać do środka mąki.Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia drożdży.Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić [tak aby ciasto '' odchodziło'' od ręki].Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier , cynamon i wymieszać.
Białka z cukrem ubić na sztywna pianę.
Masło rozpuścić , wsypać cukier i wiórki .Na końcu dodać mąkę, w takiej ilości, aby kruszonka była sypka.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyłożyć jabłka [ odciśnięte] i ubita pianę.Wierzch ciasta posypać kruszonką.Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawiając temp do 100 stopni, a po około 20 minutach zwiększyć do 170 stopni i piec około 40 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/404-drozdzowka-z-jabkami-i-kokosowa.html