Wykonanie
Bardzo smaczna drożdżówka z
jabłkami i
kokosową kruszonką.., którą dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.4 szkl.
mąki1 szkl.
mleka50 g
drożdży4
białka1
jajko6 łyżek
cukru4 łyżki
olejuszczypta
soli0,5 kg
jabłek1/4 szkl.
cukru1 łyżeczka
cynamonu4
białka3 łyżki
cukru1/2 szkl.
cukru50 g
wiórków kokosowych125 g
masłaokoło 4 łyżki
mąkiMąkę wsypać do dużego naczynia.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku i połączyć z
cukrem, wlać do środka
mąki.Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia
drożdży.Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić [tak aby ciasto '' odchodziło'' od ręki].Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać
cukier ,
cynamon i wymieszać.
Białka z
cukrem ubić na sztywna pianę.
Masło rozpuścić , wsypać
cukier i wiórki .Na końcu dodać
mąkę, w takiej ilości, aby kruszonka była sypka.Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyłożyć
jabłka [ odciśnięte] i ubita pianę.Wierzch ciasta posypać kruszonką.Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawiając temp do 100 stopni, a po około 20 minutach zwiększyć do 170 stopni i piec około 40 minut.