Wykonanie
Ponieważ od jakiegoś czasu chodziły za mną zarówno szarlotka jak i
ciasto drożdżowe postanowiłam upiec dwa w jednym. Wykonanie bułeczek nie sprawia dużych trudności, a ciasto jest naprawdę wyjątkowo smaczne.
Składniki ciasto:- 0,5 szklanki
cukru,- 200 ml
mleka + łyżka ,- 0,5 kostki
drożdży (ok. 50 g),- 3,5 szklanki
mąki,- 2
jaja + 1
białko,- 3 łyżeczki
cukru wanilinowego,- 0,5 kostki
masła,- szczypta
soli.Składniki nadzienie:- 4
jabłka,- łyżeczka
cynamonu,- 3 łyżki
cukru.Składniki - kruszonka:- 2 szklanki
cukru,- 2 szklanki
mąki krupczatki,- 100 g dobrze schłodzonego
masła.Dodatkowo do posmarowania:- 1
żółtko,- łyżka
mleka.Wykonanie:1.
Mleko podgrzewam. W
mleku rozpuszczam pokruszone
drożdże i
cukier.2. Do miski wsypuję
mąkę,
cukier wanilinowy i
sól. Do sypkich składników wlewam wyrośnięty zaczyn i mieszam. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.3.
Masło topię i studzę. Do ciasta dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz 2
jaja i jedno
białko. Ciasto dokładnie wyrabiam do momentu kiedy zacznie odchodzić od łyżki (lub ręki). Jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, dodaję stopniowo
mąkę. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.4.
Jabłka myje, obieram i ścieram na tarce. Odsączam z nadmiaru soku. Dodaję
cukier i
cynamon, a następnie dokładnie mieszam.5. KRUSZONKA.
Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam
mąkę, posiekane
masło i
cukier, a następnie lekko zagniatam.6. Na oprószonej
mąką stolnicy formuję okrągłe, spłaszczone placuszki, a na ich środek za pomocą łyżki układam nadzienie. Następnie zlepiam i formuję. Smaruję
żółtkiem wymieszanym z łyżką
mleka i nakładam kruszonkę.7. Piekę 30 minut w temperaturze 180 st. C.