ßßß
Propozycja na dzisiaj: pyszne muffinki z bananami! Coś dla fanów bananów! ;) Mięciutkie i sprężyste, o intensywnym, bananowym smaku. Dzięki dużej zawartości owoców są przyjemnie mokre, a w polewie czekoladowej i obsypane orzechami...mmm... Po prostu musicie wypróbować! Choćby dla tego bananowo-waniliowego zapachu, który roznosi się po mieszkaniu...Przepis pochodzi z książki "Muffiny".Składniki na 14 sztuk:250 g bananów2 łyżki soku z cytryny250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 jajko125 g cukru1 op. cukru waniliowego80 ml oleju roślinnego250 g jogurtu naturalnegoDodatkowo:polewa czekoladowaposiekane orzechy włoskiekilka plasterków suszonych, bądź pieczonych bananów
Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Papilotki umieszczamy w zagłębieniach formy na muffiny.Obieramy banany, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Jajko mącimy, dodajemy do mąki razem z cukrem, olejem, jogurtem, cukrem waniliowym i pokrojonymi bananami. Papilotki wypełniamy ciastem - można spokojnie do pełna, niewiele urosną - i wygładzamy na wierzchu.Muffinki pieczemy około 30 min na środkowym poziomie piekarnika. Po ich upieczeniu trzymamy jeszcze przez około 5 min w formie, a potem z niej wyciągamy i studzimy.Ozdabiamy tak, jak mamy na to ochotę. ;) Ja wykorzystałam ciepły piekarnik i wyłożyłam w nim na blaszce kilka plasterków banana i piekłam je chwilkę. W tym czasie polałam muffinki rozpuszczoną czekoladą, obsypałam posiekanymi orzechami i na koniec przyozdobiłam suszonym plasterkiem banana.Smacznego! ;)