Wykonanie

Pyszne, lekkie i w cudownym zielonym kolorze.Pyszna masa z zielonego Kubusia,
śmietanka z
galaretką a.. i jeszcze
biszkopty z
galaretką w środku.Musicie spróbować! :)Pomysł na ciasto podrzuciła mi Karolina, za co po raz enty bardzo jej dziękuję! ;)Składniki na
biszkopt: w wersji bez pieczenia możemy użyć gotowych
biszkoptów lub
ciastek typu Delicje2
jajka2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki1 łyżka
kakaoSkładniki na zieloną masę (następnym razem przygotuję podwójną porcję i Wam też polecam):2 szklanki zielonego soku - np. Kubusia o smaku
kiwi2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru3 op. budyniu
śmietankowegoSkładniki na masę
śmietanową:375 ml
śmietanki 30%1
zielona galaretkaDodatkowo:duże opakowanie
ciastek typu Delicje2 op.
zielonej galaretki
Wykonanie:Przygotowujemy cieniutki
biszkopt. Ubijamy
jajka z
cukrem przez około 10 minut. Delikatnie przesiewamy
mąkę z
kakao, mieszamy za pomocą szpatułki. Dno tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy
masłem, obsypujemy
mąką. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Składniki na zieloną masę łączymy i gotujemy na niewielkim ogniu, nie przerywając mieszania. Gdy masa będzie już bardzo gęsta, przekładamy na
biszkopt.Na zielonej
masie układamy
ciasteczka biszkoptowe.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej
wody. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy zupełnie wystudzoną
galaretkę, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na
biszkopty. Wstawiamy do lodówki.

Rozpuszczamy pozostałe
galaretki zgodnie z opisem i tężejącymi zalewamy schłodzone ciasto.Gotowe jak tylko
galaretki stężeją.Smacznego! ;)Chocoholiczka