Wykonanie

Po ostatniej wizycie u babci, wróciłam z siatką
jabłek,
orzechów i
gruszek właśnie. Te ostatnie postanowiłam jako pierwsze połączyć z cudowną
czekoladą.
Wynikiem czego jest delikatne, mięciutkie ciasto z jesiennym akcentem w postaci
gruszek.Ciasto bardzo proste, bardzo szybkie, w sam raz na jesienne wieczory...Składniki na ciasto:150 g miękkiego
masła150 g
cukru3
jajka150 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia30 g
kakao w proszku2-3 dorodne
gruszkiDodatkowo:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, po czym stopniowo dodajemy
jajka. Następnie
mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao, wsypujemy do reszty składników i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.Okrągłą formę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką. Do tak przygotowanej przelewamy ciasto.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w niewielka kostkę. Wykładamy je na wierzch ciasta - nie wciskamy, bo opadną na dno. Pieczemy w temperaturze 190 st przez około 45 min.Po upieczeniu możemy polać ciasto
polewą czekoladową.Smacznego! ;)