Wykonanie

Niesamowity sernik z
ricotty. O zwartej strukturze, lekko przypominającej polskie serniki. Najlepszy z dużą ilością
bakalii.
Ricottę przed pieczeniem należy specjalnie przygotować, by sernik nie był wodnisty (o czym niżej w przepisie). O ile spód wymaga od nas trochę pracy, masa serowa jest bardzo prosta w wykonaniu, wszystkie składniki wystarczy razem zmiksować. Podajemy go ze świeżymi
owocami lub
lodami waniliowymi :-).Składniki na spód:90 g
masła1/4 szklanki (55 g) drobnego
cukru1
jajko220 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wszystkie składniki na spód wyrobić (można w malakserze). Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać, ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne (lub suchy
ryż,
fasolę) w celu obciążenia i piec 10 minut w temperaturze 180ºC, następnie usunąć papier i obciążenie, podpiekać kolejne 15 minut lub do złotego koloru. Ostudzić.Składniki na masę
serową:1 kg
sera ricotta1 łyżka skórki otartej z
cytryny1/4 szklanki (60 ml)
soku z cytryny5
jajek1 szklanka drobnego
cukru (lub mniej wedle smaku)1/4 szklanki (40 g) sułtanków1/4 szklanki (80 g) kandyzowanych
owoców*1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować
serek ricotta. Z opakowania odlać
wodę.
Serek odcisnąć na sitku, przez gazę lub lniany ręczniczek, by usunąć nadmiar płynu.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować (krótko) na jednolitą masę, pod koniec dodając
bakalie. Wylać na podpieczony spód.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Wystudzić, schłodzić przez 3 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem (niekoniecznie).* zamiast dodałam więcej sułtankówSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .


Źródło przepisu - 'Cheesecakes, baked & chilled'
serii AWW.