ßßß
W sklepach prawdziwe oblężenie śliwek, choć panetki już coraz mniejsze i... cena coraz wyższa. Niedługo trzeba będzie je pożegnać i zająć się mrożonkami. Dlatego upiekłam to ciasto z dwoma rodzajami owoców. Oprócz śliwek na połowie wyłożyłam mrożone jagody. Mmmm, pycha!Składniki:2 jajka1 żółtko3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków16 g cukier wanilinowego125 g masła3/4 szklanki mleka1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kaszy manny1 łyżka octu, najlepiej owocowegodowolne owoce: włączając mrożone, duże owoce najlepiej pocięte na małe kawałkiWszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczanę i z proszkiem do pieczenia, odłożyć.Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, następnie żółtko, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką. Dolewać mleko, mieszając, tylko do połączenia składników. Dodać kaszę, ocet i wymieszać.Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć owoce, rozcięciem do góry.Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Polać lukrem (około 1/2 szklanki cukru pudru roztartego z 1 - 2 łyżkami wody lub soku z cytryny).Smacznego :-).
Zmodyfikowany przepis Hichotki z forum CinCin.