Wykonanie

W sklepach prawdziwe oblężenie
śliwek, choć panetki już coraz mniejsze i... cena coraz wyższa. Niedługo trzeba będzie je pożegnać i zająć się mrożonkami. Dlatego upiekłam to ciasto z dwoma rodzajami
owoców. Oprócz
śliwek na połowie wyłożyłam mrożone
jagody. Mmmm, pycha!Składniki:2
jajka1
żółtko3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków16 g
cukier wanilinowego125 g
masła3/4 szklanki
mleka1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kaszy manny1 łyżka
octu, najlepiej
owocowegodowolne
owoce: włączając mrożone, duże
owoce najlepiej pocięte na małe kawałkiWszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać z
mąką ziemniaczanę i z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, następnie
żółtko, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką. Dolewać
mleko, mieszając, tylko do połączenia składników. Dodać
kaszę,
ocet i wymieszać.Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć
owoce, rozcięciem do góry.Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Polać lukrem (około 1/2 szklanki
cukru pudru roztartego z 1 - 2 łyżkami
wody lub
soku z cytryny).Smacznego :-).

Zmodyfikowany przepis Hichotki z forum CinCin.