Wykonanie
Uwielbiam karpatkę! To chyba jedno z moich ulubionych ciast, a jest takie proste! Niestety, nie wiedzieć dlaczego, ale przygotowuje je bardzo rzadko. Zazwyczaj próbuję nowe desery, dlatego na karpatkę nigdy nie mam czasu. Tym razem jednak obiecałam ją mojej uczennicy w stajni za pomoc przy układaniu kucyka, więc od razu zrobiłam podwójną porcję. Nie muszę mówić, że karpatka wyszła idealna.Przepis zaczerpnęłam z tej strony. :)Składniki:Ciasto:1 szklanka
wody125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej5 średnich
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru125 g
masła16 g
cukru wanilinowego5 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej4
jajkaDodatkowo:
kasza manna do podsypania
masło do smarowania blachy
cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Ciasto:
Masło wrzucić do
wody i podgrzewać aż do wrzenia. Wrzucić
mąkę i mieszać intensywnie do powstania jednolitego, odklejającego się od ścianek ciasta.Lekko ostudzone ciasto wrzucić do miski. Dodać
jajka. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać
proszku do pieczenia i ponownie dobrze zmiksować.Prostokątną formę 32x23 cm wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć jedną częścią dno formy (ciasto jest klejące). Piec w piekarniku 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Sytuację powtórzyć z drugą objętością ciasta.Krem: Do garnka wlać 2 szklanki
mleka. Dodać
cukier i
cukier wanilinowy oraz
masło i postawić na ogniu. W tym czasie zmiksować 1 szklankę
mleka z
jajkami i
mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Miksturę wlać do wrzącego
mleka i energicznie mieszać (najlepiej trzepaczką), tak by nie zrobiły się grudki. Poczekać aż masa bardzo zgęstnieje i zestawić z ognia. Jeśli zrobiły się grudki zmiksować gorącą masę mikserem.Masę wylać na jeden blat ciasta i przykryć drugim. Docisnąć (najlepiej robić to w formie z pieczenia). Pozostawić do ostygnięcia. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.