ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam karpatkę! To chyba jedno z moich ulubionych ciast, a jest takie proste! Niestety, nie wiedzieć dlaczego, ale przygotowuje je bardzo rzadko. Zazwyczaj próbuję nowe desery, dlatego na karpatkę nigdy nie mam czasu. Tym razem jednak obiecałam ją mojej uczennicy w stajni za pomoc przy układaniu kucyka, więc od razu zrobiłam podwójną porcję. Nie muszę mówić, że karpatka wyszła idealna.
Przepis zaczerpnęłam z tej strony. :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 średnich jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
125 g masła
16 g cukru wanilinowego
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
Dodatkowo:
kasza manna do podsypania
masło do smarowania blachy
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto: Masło wrzucić do wody i podgrzewać aż do wrzenia. Wrzucić mąkę i mieszać intensywnie do powstania jednolitego, odklejającego się od ścianek ciasta.
Lekko ostudzone ciasto wrzucić do miski. Dodać jajka. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszku do pieczenia i ponownie dobrze zmiksować.
Prostokątną formę 32x23 cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć jedną częścią dno formy (ciasto jest klejące). Piec w piekarniku 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Sytuację powtórzyć z drugą objętością ciasta.
Krem: Do garnka wlać 2 szklanki mleka. Dodać cukier i cukier wanilinowy oraz masło i postawić na ogniu. W tym czasie zmiksować 1 szklankę mleka z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Miksturę wlać do wrzącego mleka i energicznie mieszać (najlepiej trzepaczką), tak by nie zrobiły się grudki. Poczekać aż masa bardzo zgęstnieje i zestawić z ognia. Jeśli zrobiły się grudki zmiksować gorącą masę mikserem.
Masę wylać na jeden blat ciasta i przykryć drugim. Docisnąć (najlepiej robić to w formie z pieczenia). Pozostawić do ostygnięcia. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_134_karpatka.html