ßßß Cookit - przepis na Torta della Nonna

Torta della Nonna

nazwa

Wykonanie

Kawałek toskańskiego słońca, ciasto włoskiej babci. Lekko kruche ciasto z cytrynową nutą, nadzieniem z budyniu waniliowego i orzeszkami piniowymi. To ciasto, które trzeba zrobić choć raz! Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, kiedy ciasto lekko zmięknie od budyniu, ale wtedy to właściwie zostają po nim tylko okruszki... Z ciasta i budyniu zostanie Wam 10 białek - może przygotujecie torcik Pavlova z malinami ? Sprawdźcie również inne pomysły na wykorzystanie białek.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
190 g masła, zimnego
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
1 jajko
5 żółtek
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera. Zmiksować do połączenia, uformować na kształt kuli. Podzielić na dwa kawałki, jeden trochę większy od drugiego. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na budyń waniliowy:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
5 żółtek
1/3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru i wanilią.
W misie miksera utrzeć żółtka z resztą cukru, do otrzymania jasnej masy. Dodać resztę (pół szklanki) mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając.
Ugotowany budyń przelać do mieseczki, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (uwaga: nie wolno mieszać stygnącego budyniu).
Budyń najlepiej ugotować 2 godziny przez przygotowaniem ciasta.
Dodatkowo:
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
50 g orzeszków piniowych
cukier puder, do oprószenia
Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Większy kawałek ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma. Przełożyć do formy, wyłożyć na jej spód i boki, ciasto powinno lekko zwisać z brzegów formy. Na ciasto przełożyć budyń, wyrównać. Rozwałkować pozostałe ciasto, położyć na wierzch ciasta, dokładnie skleić ze spodem ciasta. Ciasto posmarować jajkiem, na wierzch wysypać orzeszki pini.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Nie przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło przepisu (zmodyfikowany) - Joe Sponzo .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/torta-della-nonna