Wykonanie

A na weekend - tort
czekoladowy :-). Tylko lekko
czekoladowy, z masą na bazie
masła i
mleka skondensowanego oraz glazurą z
konfitury morelowej. Jego nazwa nie pochodzi od miasta Praga, ale od nazwy rosyjskiej restauracji.. Jest bardzo popularny nie tylko w Rosji, ale i na całym świecie. Tort nie zrobił na mnie większego wrażenia, jest zbyt mało
czekoladowy ;-). Przypominał mi odrobinę tort Sachera. Wygląda pięknie, dostojnie i bez problemu się kroi. Warto go wypróbować i naprawdę nie czekajmy na wyjątkową okazję, niech okazją będzie np. wolny weekend ;-).Składniki na ciasto:6
jajek150 g drobnego
cukru do wypieków115 g
mąki pszennej25 g
kakao40 g
masła, roztopionego i wystudzonegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
kakao przesiać.
Białka oddzielić od
żółek.
Żółtka utrzeć z połową
cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę
cukru. Dodać krem z
żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą
mąkę i
kakao. Wlać
masło i równie delikatnie wymieszać.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 3 równe części.
Maślany krem
kakaowy:1
żółtko20 ml
wody*120 g
mleka skondensowanego słodzonego200 g
masła10 g
kakao, przesianego1 opakowanie
cukru wanilinowego (8 g)**W kąpieli
wodnej (w garnuszku nad parą) umieścić w miseczce
żółtko wymieszane z
wodą i
mlekiem skondensowanym. Mieszać cały czas, podgrzewając, do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć mikserem z
cukrem wanilinowym. Łyżka po łyżce dodawać wystudzoną masę, cały czas miksując. Dodać
kakao i zmiksować.Na glazurę:55 g
konfitury brzoskwiniowej lub morelowej, przetartej przez sitko
Polewa czekoladowa:60 g
gorzkiej czekolady60 g
masłaMasło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać połamaną
czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.WykonanieJednen z blatów ciasta ułożyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu
maślanego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Następnie wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta.Wierzch i boki posmarować cienką warstwą
konfitury. Wierzch i boki
tortu oblać gęstniejącą polewą. Całość schłodzić.Smacznego :-).* 1 łyżka - 15 ml
wody** zamiast można dodać nasionka z 1
laski wanilii


Źródło inspiracji - Chadeyka .