ßßß
Święta Bożego Narodzenia w UK i w USA to dużo smaku miętowego, nie tylko w słodkich wypiekach. Może wprowadzicie taką nowość pod polskie strzechy? :-). Wyjątkowe, czekoladowe ciasto - znane już Wam z korzennych babeczek z powidłami . Lekki krem miętowy, nie maślany, a ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Cały tort zachwyca smakiem i lekkim, nienarzucającym się aromatem mięty... Chętnie bym Was poczęstowała, to naprawdę unikalne połączenie smaków, które mam nadzieję i Wam przypadnie do gustu!Składniki na blaty czekoladowe:1 i 1/4 szklanki mąki pszennej3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia180 g masła80 g gorzkiej czekolady, posiekanej2/3 szklanki kakao3 duże jajka1 szklanka jasnego brązowego cukru1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.3 formy o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić między formy, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.Krem miętowy:300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej400 g serka mascarpone, schłodzonego3 łyżki cukru pudru1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (do smaku)odrobina zielonego barwnika w żelu/paścieW naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone i barwnik. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder (przesiany) i wymieszać. Na samym końcu dodać ekstrakt miętowy (około 1 - 2 łyżeczek, w zależności od mocy ekstraktu). Krótko zmiksować.Nasączenie tortu:1/4 szklanki likieru miętowego1/3 szklanki zaparzonej świeżej mięty lub herbaty miętowej, schłodzonejWymieszać.Blaty czekoladowe nie są suche więc można zastosować połowę jego ilości.Wykonanie:Jeden z blatów czekoladowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/4 szklanki ponczu. Przełożyć 1/3 kremu. Położyć kolejny blat czekolady, naponczować, przełożyć połową pozostałego kremu i przykryć ostatnim blatem. Naponczować. Pozostałym kremem miętowym posmarować boki tortu. Schłodzić.Wierzch tortu udekorować polewą z poniższego przepisu. Schłodzić i przechowywać w lodówce.Polewa z czekolady:100 g gorzkiej czekolady, posiekanej40 g masłaMasło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.Smacznego :-).
