Wykonanie

Święta Bożego Narodzenia w UK i w USA to dużo smaku
miętowego, nie tylko w słodkich wypiekach. Może wprowadzicie taką nowość pod polskie strzechy? :-). Wyjątkowe,
czekoladowe ciasto - znane już Wam z korzennych babeczek z powidłami . Lekki krem
miętowy, nie
maślany, a ze
śmietany kremówki i
serka mascarpone. Cały tort zachwyca smakiem i lekkim, nienarzucającym się aromatem
mięty... Chętnie bym Was poczęstowała, to naprawdę unikalne połączenie smaków, które mam nadzieję i Wam przypadnie do gustu!Składniki na blaty
czekoladowe:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia180 g
masła80 g
gorzkiej czekolady, posiekanej2/3 szklanki
kakao3 duże
jajka1 szklanka jasnego
brązowego cukru1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki kwaśnej
śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.W garnuszku umieścić
masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane
kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na
białka i
żółtka) i
cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z
wanilii, ubijając dalej. Dodać masę
czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać
śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.3 formy o średnicy 21 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić
między formy, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.Krem
miętowy:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej400 g
serka mascarpone, schłodzonego3 łyżki
cukru pudru1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu
miętowego (do smaku)odrobina zielonego barwnika w żelu/paścieW naczyniu umieścić kremówkę,
mascarpone i barwnik. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać
cukier puder (przesiany) i wymieszać. Na samym końcu dodać ekstrakt
miętowy (około 1 - 2 łyżeczek, w zależności od mocy ekstraktu). Krótko zmiksować.Nasączenie
tortu:1/4 szklanki
likieru miętowego1/3 szklanki zaparzonej świeżej
mięty lub
herbaty miętowej, schłodzonejWymieszać.Blaty
czekoladowe nie są suche więc można zastosować połowę jego ilości.Wykonanie:Jeden z blatów
czekoladowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/4 szklanki ponczu. Przełożyć 1/3 kremu. Położyć kolejny blat
czekolady, naponczować, przełożyć połową pozostałego kremu i przykryć ostatnim blatem. Naponczować. Pozostałym kremem
miętowym posmarować boki
tortu. Schłodzić.Wierzch
tortu udekorować polewą z poniższego przepisu. Schłodzić i przechowywać w lodówce.Polewa z
czekolady:100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej40 g
masłaMasło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.Smacznego :-).

