Wykonanie

Francuski klasyk. Odwrócona
tarta z
jabłkami, w której nadzienie z
jabłek zapiekane jest na spodzie, a ciasto stanowi jej wierzch. Dzięki temu ciasto (w tym przypadku francuskie) napusza się, rośnie i nigdy nie jest niedopieczone lub podmoknięte. Podajemy odwracając tartę na paterę, w ten sposób, by nadzienie było na górze. Prosta w wykonaniu, przepyszna
tarta z
jablkami i karmelem powinna zagościć na Waszym
stole jeszcze tej jesieni! Bardzo polecam :-)Składniki:5 - 6
jabłek (odmiany szarlotkowe)200 g
cukru50 ml
wody50 g
masłapół łyżeczki
płatków soli morskiejok. 375 g
ciasta francuskiego (najlepsze na
maśle)
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona.W patelni żeliwnej* (o średnicy 20 - 23 cm, mierzonej po spodzie) umieścić
cukier i
wodę. Podgrzewać, na niedużym ogniu do rozpuszczenia się
cukru, mieszając od czasu do czasu. Kiedy
cukier się rozpuści, zwiększyć moc palnika i gotować przez 5 minut lub do kiedy karmel osiągnie ciemnozłoty kolor (uważając, by go nie przypalić).Zdjąć patelnię z palinka i natychmiast dodać
masło, wymieszać (karmel się spieni). Oprószyć
płatkami soli morskiej. Na karmel powykładać
jabłka, rozcięciami do góry, by wypełniły ściśle patelnię. Pozostałe kawałki
jabłek pokroić na kawałki i poukładać
między połówkami by wypełniły puste miejsca. Patelnię z powrotem umieścić na palniku, nastawić małą moc i gotować z
jabłkami przez 5 minut. Wyłączyć, odstawić do całkowitego wystudzenia
jabłek.
Ciasto francuskie rozwałkować (lekko podsypując
mąką) na wielkość patelni, przełożyć na ostudzone
jabłka. Ostrożnie wepchnąć ciasto pomiędzy krawędź patelni i
jabłka. Ciasto naciąć lekko na samym środku.Piec w temperaturze 210ºC przez około 30 minut do złotego koloru i napuszenia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut, przyłożyć do patelni paterę i ostrożnie przewrócić na nią ciasto.(przed przełożeniem na paterę można z tarty odlać ewentualny
sos karmelowy, polać go na końcu na tartę).* Tartę można także upiec na patelni metalowej (bez drewnianych lub plastikowych elementów) lub w okrągłym naczyniu żaroodpornym.Smacznego :-).Źródło przepisu - Delicious magazine.


Do upieczenia tarty użyłam patelni żeliwnej . To patelnia dla wielbicieli tradycyjnych metod gotowania i pieczenia. Wymaga specjalnego traktowania i konserwacji, ale w zamian oddaje nam niepowtarzalny smak potraw i będzie służyć przez długie lata..Tarte tatin udała się wspaniale, a ja mam w planach kolejne smakołyki z wykorzystaniem tej patelni (nie tylko slodkie). Na pewno upiekę w niej
chleb. Nagrzane żeliwo bardzo długo utrzymuje i oddaje ciepło - pieczenie na patelni
chleba porównałabym do pieczenia
chleba na rozgrzanym kamieniu. Dodatkowo, zachowa ładny kształt :-).



Moja patelnia jest z pokrywką, można w niej nie tylko piec, ale też gotować i dusić potrawy. Nadaje się do użytkowania na każdej kuchence (również indukcyjnej) i do każdego piekarnika. Pamiętajmy, że do pieczenia w piekarniku wybierajmy patelnie bez drewnianych rączek.Patelnie z żeliwa są ciężkie, ale też stabilniejsze i zdrowsze. Taka patelnia wystarczy mi na całe życie i jest coraz lepsza z każdym kolejnym użytkowaniem.Pomyślmy o patelniach i naczyniach Chasseur przygotowując kolejny posiłek dla naszych
bliskich. Bardzo polecam.------------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/