ßßß
Pyszne mini szarlotki w cieście francuskim to po prostu gruby plasterek jabłka zawinięty w ciasto francuskie, oprószony cukrem i cynamonem, pieczony do złotego koloru w wysokiej temperaturze. Smakują obłędnie, prezentują się ślicznie :-). To jedna z tych szybkich przekąsek, które nigdy się nie znudzą. Zaskoczcie domowników lub gości tak pięknie zawiniętymi mini szarlotkami :-).Składniki na 6 sztuk:1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (około 320 g)2 duże jabłka odmiany szarlotkowej*30 g masła, roztopionego2 łyżki cukru3/4 łyżeczki cynamonuCiasto francuskie wyjąć na blat (jeśli jest mrożone, dzień wcześniej przełożyć do lodówki). Pokroić w 2 cm paski.Każde jabłko pokroić na 4 grube plastry. Wydrążyć w nich środek z pestkami. Każdy plasterek jabłka owinąć najpierw 2 paskami ciasta francuskiego, odpowiednio przycinając do wymiarów jabłka. Następnie na krzyż owinąć kolejnymi 2 paskami ciasta francuskiego, połączyć (u mnie łączenia są na dole ciastek). Postępować tak z kolejnymi plasterkami jabłek, w razie konieczności łącząc ze sobą krótkie paski ciasta.Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem i oprószyć cukrem wymieszanym wcześniej z cynamonem.Piec w temperaturze 210ºC z termoobiegiem przez około 25 minut, w połowie pieczenia przykrywając folią aluminiową by się za mocno nie przypiekły. Wyjąć, można podawać ciepłe z jogurtem lub bitą śmietaną.* W Polsce najlepsze odmiany na szarlotkę: szara reneta, antonówka, w UK: russell, cox. Są to jabłka, które się zbyt szybko nie rozgotują, pozostaną w kształcie plasterków.Smacznego :-).

Źródło przepisu - taste.com.au