ßßß Cookit - przepis na Tarta marcepanowa z wiśniami i konfiturą pomarańczową

Tarta marcepanowa z wiśniami i konfiturą pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Najbardziej luksusowa tarta tego sezonu :-). Słodziutkie, wykwintne nadzienie marcepanowe, w którym zanurzone są wiśnie, a całość dopełnia słodko - gorzka pomarańczowa konfitura. Spód tarty stanowi klasyczne kruche ciasto, po upieczeniu pociągnięte warstwą konfitury... Ufam, że zostało Wam jeszcze trochę masy marcepanowej i czasu do Świąt, by wykonać to cudo dla swoich bliskich :-).
Składniki na kruchy spód:
175 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
1 - 2 łyżki lodowatej wody
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 23 - 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do zezłocenia się spodu.
Składniki na nadzienie marcepanowe z wiśniami:
175 g masy marcepanowej
50 g cukru pudru
85 g masła, w temperaturze pokojowej
25 g mąki pszennej
2 duże jajka
Masę marcepanową i masło włożyć do malaksera i utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Ponadto:
200 g wiśni (jeśli wiśnie są mrożone należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć, podobnie z kompotowymi lub z syropu, nalewki)
pół szklanki konfitury pomarańczowej lub morelowej
Wykonanie
Podpieczony kruchy spód od tarty posmarować częścią konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć nadzienie marcepanowe, wyrównać. Na nadzienie porozkładać delikatnie wiśnie.
Piec dalej w tej samej temperaturze, 190ºC przez około 25 - 30 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, wystudzić. Jeśli będzie zbyt szybko 'łapała' kolor, nalezy przykryć od góry folią aluminiową. Włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia wierzch tarty posmarować delikatnie resztą konfitury.
Smacznego :-).
Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z tej strony .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-marcepanowa-z-wisniami-i-konfitura-pomaranczowa