Wykonanie

Najbardziej luksusowa
tarta tego sezonu :-). Słodziutkie, wykwintne nadzienie marcepanowe, w którym zanurzone są
wiśnie, a całość dopełnia słodko - gorzka
pomarańczowa konfitura. Spód tarty stanowi klasyczne kruche ciasto, po upieczeniu pociągnięte warstwą
konfitury... Ufam, że zostało Wam jeszcze trochę masy marcepanowej i czasu do Świąt, by wykonać to cudo dla swoich
bliskich :-).Składniki na kruchy spód:175 g
mąki pszennej100 g
masła, zimnego50 g
cukru pudruszczypta
soli1
żółtko1 - 2 łyżki lodowatej
wodyMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól,
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 23 - 24 cm), wysmarowanej wcześniej
masłem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również
fasola lub
ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do zezłocenia się
spodu.Składniki na nadzienie marcepanowe z
wiśniami:175 g masy marcepanowej50 g
cukru pudru85 g
masła, w temperaturze pokojowej25 g
mąki pszennej2 duże
jajkaMasę marcepanową i
masło włożyć do malaksera i utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.Ponadto:200 g
wiśni (jeśli
wiśnie są mrożone należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć, podobnie z kompotowymi lub z
syropu,
nalewki)pół szklanki
konfitury pomarańczowej lub morelowejWykonaniePodpieczony kruchy spód od tarty posmarować częścią
konfitury pomarańczowej. Na
konfiturę wyłożyć nadzienie marcepanowe, wyrównać. Na nadzienie porozkładać delikatnie
wiśnie.Piec dalej w tej samej temperaturze, 190ºC przez około 25 - 30 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, wystudzić. Jeśli będzie zbyt szybko 'łapała' kolor, nalezy przykryć od góry folią aluminiową. Włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.Kolejnego dnia wierzch tarty posmarować delikatnie resztą
konfitury.Smacznego :-).


Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z tej strony .