ßßß Cookit - przepis na Oponki ptysiowe-Gniazdka

Oponki ptysiowe-Gniazdka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
cukier puder
sól: szczypta
powidła wiśniowe: 1 słoik
mąka pszenna: 15 dag
masło: 60 g
pergamin
woda: 200 ml
jajko: 4 sztuki
Pergamin pociąć w kwadraty. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, wsypać przesianą mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła.
Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć, a gdy ciasto samo będzie zaczynać odchodzić od papieru, zdjąć go, smażyć paczki z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Podawać z powidłami wiśniowymi.
Powiązane wpisy:
Tort cytrynowy
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/28/oponki-ptysiowe-gniazdka