Wykonanie

Składniki:
cukier pudersól: szczyptapowidła
wiśniowe: 1 słoik
mąka pszenna: 15 dag
masło: 60 gpergamin
woda: 200 ml
jajko: 4 sztukiPergamin pociąć w kwadraty. Zagotować
wodę z
masłem i szczyptą
soli, wsypać przesianą
mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawać po jednym
jajku intensywnie mieszając. Rozgrzać
olej.
Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła.Papier wkładać na rozgrzany
olej tak, aby ciasto było pod
spodem. Smażyć, a gdy ciasto samo będzie zaczynać odchodzić od papieru, zdjąć go, smażyć paczki z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć
cukrem pudrem lub polukrować. Podawać z powidłami wiśniowymi.Powiązane wpisy:Tort
cytrynowy