ßßß
Przepyszna tarta, niesamowity wypiek. Tak jak lubiłam cytrynowe kwadraciki, tak będę zachwycać się tą tartą. Wystarczająco słodka, z soczystym i orzeźwiajacym smakiem cytryny... Taka wiosenna i lekka! Także szybko do sklepu po cytryny i proszę piec! ;-).Składniki na spód:195 g mąki pszennej2 łyżki cukru pudru115 g masła, zimnego1 żółtko1 łyżka soku z cytrynySkładniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno i boki formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.Składniki na masę cytrynową:5 jajek120 g drobnego cukru200 ml śmietany kremówki 36%2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianejotarta skórka z 2 cytryn150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytrynyWszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować. Powinna powstać gładka, rzadka mieszanka.Na wstępnie upieczona tartę ostrożnie wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż wierzch tarty się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.Smacznego :-).