Wykonanie
Przepyszna
tarta, niesamowity wypiek. Tak jak lubiłam
cytrynowe kwadraciki, tak
będę zachwycać się tą tartą. Wystarczająco słodka, z soczystym i orzeźwiajacym smakiem
cytryny... Taka wiosenna i lekka! Także szybko do sklepu po
cytryny i proszę piec! ;-).Składniki na spód:195 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru115 g
masła, zimnego1
żółtko1 łyżka
soku z cytrynySkładniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno i boki formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej
masłem i oprószonej
mąką pszenną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia
spodu.Składniki na masę
cytrynową:5
jajek120 g drobnego
cukru200 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej lub
skrobi kukurydzianejotarta skórka z 2
cytryn150 ml świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyWszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować. Powinna powstać gładka, rzadka mieszanka.Na wstępnie upieczona tartę ostrożnie wylać masę
cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż wierzch tarty się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem. Podawać z
bitą śmietaną.Smacznego :-).