ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Składniki na spód :
195 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
115 g masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
5 jajek
120 g drobnego cukru
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
otarta skórka z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozłożyć na dno blaszki od tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) posmarowanej tłuszczem i oprószonej np. kasza manną. Ciasto nakłuć widelcem. Ułożyć na cieście papier do pieczenia i czymś obciążyć (np suchą fasolą). Piec w temp. 200st. C przez 15min, zdjąć papier i dopiec jeszcze 5min.
Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować. Wylać masę cytrynową na upieczoną tartę. Piec całość w temp. 180st. C przez 30min. Ostudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem kilka godzin.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/05/tarta-cytrynowa.html