Wykonanie
Składniki na spód :195 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru115 g
masła1
żółtko1 łyżka
soku z cytrynySkładniki na masę
cytrynową:5
jajek120 g drobnego
cukru200 ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianejotarta skórka z 2
cytryn150 ml
soku z cytrynySkładniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozłożyć na dno blaszki od tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) posmarowanej tłuszczem i oprószonej np.
kasza manną. Ciasto nakłuć widelcem. Ułożyć na cieście papier do pieczenia i czymś obciążyć (np
suchą fasolą). Piec w temp. 200st. C przez 15min, zdjąć papier i dopiec jeszcze 5min.Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować. Wylać masę
cytrynową na upieczoną tartę. Piec całość w temp. 180st. C przez 30min. Ostudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem kilka godzin.Smacznego:)