Wykonanie

Wilgotne
śmietankowo -
waniliowe ciasto z pierwszymi
śliwkami :-). Ciasto z dodatkiem kwaśnej
śmietany długo zachowuje miękkość i świeżość - musicie spróbować. Ciasto jest odpowiednio gęste,
owoce pozostają na wierzchu, a dzięki ułożeniu ich rozcięciami ku górze nie oddają soku do wnętrza ciasta, pozostają soczyste. Polecam na niedzielę!Składniki:200 g
masła125 ml (pół szklanki)
mleka1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%, w temperaturze pokojowej2
jajka, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii700 - 800 g świeżych
śliwek, odpestkowanych
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną, odstawić.
Masło i
mleko umieścić w garnuszku. Podgrzać, do rozpuszczenia się
masła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła.W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać
jajka. Dodać kwaśną
śmietanę,
cukier, pastę z
wanilli, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą
mąkę z
sodą i proszkiem oraz ciepłe
masło z
mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane
śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).

