Wykonanie

Sernik typu 'ripple' - bardzo popularny na blogach obcojęzycznych, na którego wierzchu 'malujemy' przy pomocy cienkiego patyczka fantazyjne wzorki. Do tego celu wykorzystuje się najczęściej puree z
owoców,
czekoladę lub słodkie sosy; ja wykorzystałam frużelinę
porzeczkową. Skorzystałam z tej sposobności, że do frużeliny z
porzeczek nie dodajemy
żelatyny, więc można ją swobodnie zapiekać w różnego rodzaju deserach, zachowując i smaczny sok i całe
owoce.
Twaróg i
owoce to zawsze dobry pomysł, sernik smakuje wyśmienicie :-). Pieczony jest w kąpieli
wodnej, dzięki której nie pęka, jest odpowiednio nawilżony, aksamitny, pozostaje też prosty jak stół.To już ostatni w tym miesiącu przepis z wykorzystaniem
porzeczek. Kończę klasykiem, czyli sernikiem pieczonym. Dla fanów
porzeczek mam jednak dobrą wiadomość - zamroziłam mnóstwo tych rubinowych
owoców, więc przez cały rok na blogu, oczywiście tylko od czasu do czasu, będą się pojawiały przepisy z jej udziałem ;-).Składniki na
czekoladowy spód:180 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie60 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (nie przykrywamy wierzchu) - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 szklanka (250 ml)
śmietany kremówki 30% lub 36%3 duże
jajka1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
mąki (
skrobi) ziemniaczanej lub
skrobi kukurydzianej1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać
porzeczkową frużelinę, w postaci frużelinowych kleksów. Po powierzchni sernika i kleksach przeciagnąć patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką tworząc fantazyjne esy - floresy.Piec w temperaturze 150ºC w kąpieli
wodnej* przez około 60 - 70 minut, bez termoobiegu. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć, przestudzić.Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Kroić
ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).Frużelina porzeczkowa:250 g
porzeczek świeżych lub mrożonych3 łyżki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodyW małym garnuszku wymieszać
owoce z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru (
porzeczki puszczą sporo soku). Dodać
wodę z
mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
