ßßß
Sernik typu 'ripple' - bardzo popularny na blogach obcojęzycznych, na którego wierzchu 'malujemy' przy pomocy cienkiego patyczka fantazyjne wzorki. Do tego celu wykorzystuje się najczęściej puree z owoców, czekoladę lub słodkie sosy; ja wykorzystałam frużelinę porzeczkową. Skorzystałam z tej sposobności, że do frużeliny z porzeczek nie dodajemy żelatyny, więc można ją swobodnie zapiekać w różnego rodzaju deserach, zachowując i smaczny sok i całe owoce. Twaróg i owoce to zawsze dobry pomysł, sernik smakuje wyśmienicie :-). Pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki której nie pęka, jest odpowiednio nawilżony, aksamitny, pozostaje też prosty jak stół.To już ostatni w tym miesiącu przepis z wykorzystaniem porzeczek. Kończę klasykiem, czyli sernikiem pieczonym. Dla fanów porzeczek mam jednak dobrą wiadomość - zamroziłam mnóstwo tych rubinowych owoców, więc przez cały rok na blogu, oczywiście tylko od czasu do czasu, będą się pojawiały przepisy z jej udziałem ;-).Składniki na czekoladowy spód:180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie60 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (nie przykrywamy wierzchu) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Składniki na masę serową:750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%3 duże jajka1 szklanka drobnego cukru do wypieków2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać porzeczkową frużelinę, w postaci frużelinowych kleksów. Po powierzchni sernika i kleksach przeciagnąć patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką tworząc fantazyjne esy - floresy.Piec w temperaturze 150ºC w kąpieli wodnej* przez około 60 - 70 minut, bez termoobiegu. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć, przestudzić.Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Kroić ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).Frużelina porzeczkowa:250 g porzeczek świeżych lub mrożonych3 łyżki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wodyW małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (porzeczki puszczą sporo soku). Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .