Wykonanie

Już jesienny sernik. Choć w przepisach
wrócę jeszcze do
owoców letnich, w tym
malin a nawet
jagód... Sernik ma idealną konsystencję, jest lekki, choć zwarty i nie kremowy, przepięknie pachnie
orzechami laskowymi. Masa serowa jest tak smaczna, że ciężko się powstrzymać przed nie wylizaniem miski ;-). Bardzo dużo
daje dla smaku i konsystencji sernika dodatek
likieru z
orzechów laskowych, więc nie można go pominąć. Całości dopełnia
czekolada, koniecznie gorzka. Zdecydowanie najlepszy sernik z
orzechami laskowymi, jaki miałam przyjemność kosztować, mocno polecam!Składniki na spód:120 g
ciastek oreo (lub innych ciemnych
ciastek kakaowych), z usuniętym nadzieniem50 g
orzechów laskowych, podpieczonych55 g
masła, roztopionegoW malakserze (lub przy pomocy blendera) zmielić
ciastka oreo i
orzechy laskowe, do konsystencji piasku. Dodać roztopione
masło i wymieszać, aż masa będzie wilgotna.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do tak przygotowanej formy wysypać mokrą masę
ciasteczkową, wyrównać, mocno uciskając do dna. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu półtlustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3 duże
jajka80 ml
likieru Frangelico (lub innego
likieru z
orzechów laskowych)*1 łyżka
mąki ziemniaczanej, przesianej1 szklanka drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki (
jajka bez rozdzielania na
białka i
żółtka) i utrzeć, tylko do połączenia się składników (nie napowietrzać bez potrzeby masy serowej). Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Wyjąć z lodówki schłodzony spód i wylać na wierzch masę
serową.Piec w temperaturze 150ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej), aż do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta w dotyku patyczkiem (szczególnie na środku). Po upieczeniu sernik wystudzić w minimalnie uchylonym piekarniku. Odpiąć boki tortownicy i schłodzić w lodówce przez noc.Polewa:200 g
gorzkiej czekolady, posiekanej50 g
masładodatkowo -
orzechy laskowe podpieczone i posiekane, do dekoracji
boków sernikaW małym garnuszku roztopić
masło, ściągnąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając tylko od czasu do czasu. Po otrzymaniu
polewy czekoladowej odczekać do jej lekkiego zgęstnienia.Lekko gęstą polewę wylać na sernik (wyjęty 30 minut wcześniej z lodówki), pokryć nią wierzch i boki sernika, równo rozprowadzając polewę szpatułką. Boki obsypać podpieczonymi i posiekanymi
orzechami laskowymi.Schłodzić i podawać.* użyłam Baileys HazelnutSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .



Źródło inspiracji - 'Dessert by Candy' .