Wykonanie

Niezwykły sernik z pulpą z
owoców marakui. Przenikają się nim kolory: czarny, biały, żółty - wygląda zjawiskowo i tak też smakuje :-). Kwaśnosłodki
owoc marakui wprowadza do słodkiego sernika letnie orzeźwienie i aromat. Taki sernik nie może się znudzić!Składniki na spód:250 g
ciasteczek Oreo, bez kremu (lub
maślanych ciastek kakaowych)40 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Wysoką tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do połowy.Schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:1000 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie4
jajka1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Na spód
ciasteczkowy przelać masę
serową.Piec w temperaturze 160ºC (bez termoobiegu) przez około 50 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty na całej powierzchni i sprężysty przy dotyku patyczkiem, szczególnie na środku. Wystudzić w piekarniku, następnie wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na schłodzony sernik wylać gęstniejącą polewę z makarui, rozprowadzić po powierzchni sernika, schłodzić przez chwilę do jej zastygnięcia, podawać.Polewa z
marakui:125 ml (pół szklanki) pulpy z
owoców marakui (około 6 małych lub 3 - 4 większe
owoce)1 łyżeczka
żelatyny (4 g) lub 1 listek
żelatynyŻelatynę zalać małą ilością zimnej
wody, tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia.Pulpę z
marakui podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać napęczniałą
żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić i lekko schłodzić, do jej zgęstnienia.Smacznego :-).

