ßßß Cookit - przepis na Sernik z marakują

Sernik z marakują

nazwa

Wykonanie

Niezwykły sernik z pulpą z owoców marakui. Przenikają się nim kolory: czarny, biały, żółty - wygląda zjawiskowo i tak też smakuje :-). Kwaśnosłodki owoc marakui wprowadza do słodkiego sernika letnie orzeźwienie i aromat. Taki sernik nie może się znudzić!
Składniki na spód:
250 g ciasteczek Oreo, bez kremu (lub maślanych ciastek kakaowych)
40 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Wysoką tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do połowy.
Schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
4 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Na spód ciasteczkowy przelać masę serową.
Piec w temperaturze 160ºC (bez termoobiegu) przez około 50 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty na całej powierzchni i sprężysty przy dotyku patyczkiem, szczególnie na środku. Wystudzić w piekarniku, następnie wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Na schłodzony sernik wylać gęstniejącą polewę z makarui, rozprowadzić po powierzchni sernika, schłodzić przez chwilę do jej zastygnięcia, podawać.
Polewa z marakui:
125 ml (pół szklanki) pulpy z owoców marakui (około 6 małych lub 3 - 4 większe owoce)
1 łyżeczka żelatyny (4 g) lub 1 listek żelatyny
Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia.
Pulpę z marakui podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić i lekko schłodzić, do jej zgęstnienia.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-marakuja