Wykonanie
Pyszny, soczysty sernik
cytrynowy. Smakuje obłędnie i nie wymaga zbyt wiele wysiłku – nie musisz przygotowywać
spodu, ubijać
białek, piec w kąpieli
wodnej, zrezygnowałam również z kremu, który pojawił się w oryginalnym przepisie. Bez tego wszystkiego jest równie wspaniały, a przygotujesz go szybko i prosto.Składniki750g tłustego
twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)3
jajka400g skondensowanego
mleka słodzonego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub nasionka z jednej laskiŁyżka
mąki ziemniaczanejŁyżka
mąki pszennejSkórka otarta z 2
cytryn i świeżo wyciśnięty sok z jednej
cytrynyPrzygotowaniePiekarnik nastaw na 150 stopni, okrągłą tortownicę (22cm) dokładnie nasmaruj
masłem.Wszystkie składniki sernika zmiksuj, aż połączą się w jednolitą masę.Przełóż ciasto do foremki i piecz 60min (bez termoobiegu!). Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i odczekaj minimum 1 godzinę, aby sernik nie opadł.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery Doroty ŚwiątkowskiejReklamy